ekstrema
Alois~: ekstrema lokalne funkcji:
1) f(x,y) = (cosx + cosy)
2 + (sinx+siny)
2
cosxsiny − sinxcosy=0
sinxcosy − cosxsiny=0
nie mam pojecia jak rozwiazac ten uklad
2)f(x,y) = x
√y+1 + y
√x+1
i sie zacielam na ukladzie ale zaraz go dalej bede meczyc moze wyjdzie
bardzo bedzie mi milo jesli dostane odpowiedz do niego

i bede mogla sprawdzic
31 maj 21:15
Trivial:
Zadanie 1:
f(x,y) = cos2x + cos2y + 2cosxcosy + sin2x + sin2y + 2sinxsiny
= 2 + 2(cosxcosy + sinxsiny) = 2 + 2cos(x−y).
Minimum (równe 0), gdy cos(x−y) = −1.
Maximum (równe 4), gdy cos(x−y) = 1.
31 maj 21:26
Alois~: ale czy to jest do wyliczenia przez pochodne czastkowe
31 maj 22:08
Alois~: chyba juz mam !
31 maj 22:11
Trivial: A nie wiem. Dlaczego liczyć coś takiego przez pochodne cząstkowe? Przecież to jest dużo
bardziej czasochłonne.
31 maj 22:22
Alois~: tylko mi wychodzi jakas głupota chyba
uklad:
sin(y−x)= 0
sin(x−y) = 0
31 maj 22:35
Alois~: bo mam takie polecenie kolokwium obejmuje pochodne czastkowe
dziękuje za odpowiedzi

moze sie dolicze wreszcie chociaz 2 raz to samo wyszlo
31 maj 23:08
Trivial:

A czemu głupota? Każda liczba spełniająca cos(u) = ±1 spełnia także sin(u) = 0. Moim sposobem
od razu wiesz czy jest to minimum czy maksimum.
31 maj 23:47
Alois~: a to nie bedzie ze
y−x = 0
x−y= 0
y=x ? czyli ze wszystkie spelniaja ? to jak mam okreslic z tego

skoro konkretnego punktu
nie dostaje
31 maj 23:59
Trivial: x−y = kπ (oba równania).
1 cze 00:00
Alois~: zgłupiałam

bo nie wiem jak to powyliczac , w sensie jakie punkty potem do wyznacznika
wstawic
1 cze 00:03
Trivial:

Mówiłem, że to czasochłonne. Rozwiązaniami nie są pojedyncze punkty ale rodziny prostych
(rysunek, czerwone − maksimum, niebieskie − minimum). Spełniają one równanie:
x−y = kπ
Tutaj wykres tej funkcji:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=2+%2B+2*cos%28x-y%29
Hesjan jest następujący:
| | | −2cos(x−y) 2cos(x−y) | | | 2cos(x−y) −2cos(x−y) | |
| | | |
H = | = 2cos(x−y) | |
| | | |
Teraz dwa przypadki, k parzyste, k nieparzyste i masz swoje rozwiązanie.
1 cze 00:19
Alois~: dziękuje bardzo

!
1 cze 00:40