matematykaszkolna.pl
ekstrema Alois~: ekstrema lokalne funkcji: 1) f(x,y) = (cosx + cosy)2 + (sinx+siny)2 cosxsiny − sinxcosy=0 sinxcosy − cosxsiny=0 nie mam pojecia jak rozwiazac ten uklad 2)f(x,y) = x y+1 + y x+1
 y 
y+1 +

= 0
 2x+1 
 x 
x+1 +

= 0
 2y+1 
i sie zacielam na ukladzie ale zaraz go dalej bede meczyc moze wyjdzie bardzo bedzie mi milo jesli dostane odpowiedz do niego emotka i bede mogla sprawdzic
31 maj 21:15
Trivial: Zadanie 1: f(x,y) = cos2x + cos2y + 2cosxcosy + sin2x + sin2y + 2sinxsiny = 2 + 2(cosxcosy + sinxsiny) = 2 + 2cos(x−y). Minimum (równe 0), gdy cos(x−y) = −1. Maximum (równe 4), gdy cos(x−y) = 1.
31 maj 21:26
Alois~: ale czy to jest do wyliczenia przez pochodne czastkowe
31 maj 22:08
Alois~: chyba juz mam !
31 maj 22:11
Trivial: A nie wiem. Dlaczego liczyć coś takiego przez pochodne cząstkowe? Przecież to jest dużo bardziej czasochłonne.
31 maj 22:22
Alois~: tylko mi wychodzi jakas głupota chyba uklad: sin(y−x)= 0 sin(x−y) = 0
31 maj 22:35
Alois~: bo mam takie polecenie kolokwium obejmuje pochodne czastkowe dziękuje za odpowiedziemotka moze sie dolicze wreszcie chociaz 2 raz to samo wyszlo
31 maj 23:08
Trivial: rysunekA czemu głupota? Każda liczba spełniająca cos(u) = ±1 spełnia także sin(u) = 0. Moim sposobem od razu wiesz czy jest to minimum czy maksimum. emotka
31 maj 23:47
Alois~: a to nie bedzie ze y−x = 0 x−y= 0 y=x ? czyli ze wszystkie spelniaja ? to jak mam okreslic z tego skoro konkretnego punktu nie dostaje
31 maj 23:59
Trivial: x−y = kπ (oba równania).
1 cze 00:00
Alois~: zgłupiałam bo nie wiem jak to powyliczac , w sensie jakie punkty potem do wyznacznika wstawic
1 cze 00:03
Trivial: rysunek Mówiłem, że to czasochłonne. Rozwiązaniami nie są pojedyncze punkty ale rodziny prostych (rysunek, czerwone − maksimum, niebieskie − minimum). Spełniają one równanie: x−y = kπ Tutaj wykres tej funkcji: http://www.wolframalpha.com/input/?i=2+%2B+2*cos%28x-y%29 Hesjan jest następujący:

nawias
−2cos(x−y) 2cos(x−y)
nawias
nawias
2cos(x−y) −2cos(x−y)
nawias

nawias
−1 1
nawias
nawias
1 −1
nawias