matematykaszkolna.pl
zadanka zawodus: Mila jeśli możesz to zajrzyj emotka Mam pytanko. Czy uważasz, że polecenie zadania za poprawne? Wyznacz równanie hiperboli przechodzącej przez punkt A=(−2,−1), której osiami symetrii są proste y=x+4, y=2−x
31 maj 16:33
Godzio: Może Milą nie jestem, ale gdzie widzisz jakiś błąd? (mówię tu o poleceniu, bo nie rozwiązywałem tego, w którym może się trafić jakaś sprzeczność)
31 maj 16:42
zawodus: Chodzi mi o to, że nie każda hiperbola jest funkcją homograficzną (zadanie z tego działu). Da się to rozwiązać nie zakładając, że mówimy o funkcji homograficznej?
31 maj 16:47
Godzio: Pewnie masz rację, ale gdyby tak myśleć to w ogóle nie powinniśmy rozpatrywać funkcji homograficznej tylko prawdziwą hiperbolę tzn.
x2 y2 

= 1 (ewentualnie z jakimś przesunięciem).
a2 b2 
Rozumiem, że Twoje pytanie jest odnośnie innych funkcji, nie koniecznie homograficznych? Czy to zadanie jest z jakiegoś zbioru, który ma na początku każdego działu informacje w pigułce? Może tam było definiowane co to jest dokładnie hiperbola?
31 maj 16:56
zawodus: To jest podręcznik do LO, zatem takiej informacji tam nie ma na pewno emotka
31 maj 17:22
Mila: rysunek Rozważam hiperbolę równoosiową o równaniu:
 a 
(1) y=

x 
(0,0) środek symetrii hiperboli y=x i y=−x osie symetrii hiperboli równoosiowej (1)
 a 
S=(−1,3) środek symetrii hiperboli po translacji y=

o wektor [−1,3]
 x 
 a 
y=

+3
 x+1 
 a 
−1=

+3
 −2+1 
a=4
 4 
y=

+3
 x+1 
==========
31 maj 20:16
nissan 2.0.TD: Dlaczego uwaza Pani ze to bedzie hiperbola rownoosiawa a nie roznoosiawa ? Moge prosic o wyjasnienie ?
1 cze 11:01
zawodus: Dzięki Mila emotka Zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego przyjęłaś takie założenie emotka
1 cze 12:31
mix:
 a 
Osie symetrii hiperboli y=

: y= x i y= −x
 x 
osie symetrii po translacji o wektor [−1,3] y−3=x+1 i y−3= −(x+1) y=x+4 i y=−x+2 −−−− takie osie symetrii masz w treści zadania
 a 
zatem f(x)=

+3 i A(−2,−1) ⇒ a=4
 x+1 
 4 
f(x)=

+3
 x+1 
1 cze 12:41
Mlodziak: Mila to w ogole rzeznik z majcy
1 cze 12:48
Mila: Zawodus, napisałeś, zadanie z LO.
1 cze 16:34
zawodus: Tylko, myślę że powinna być wzmianka o jaką hiperbolę chodzi emotka Bardziej się raczej domyślamy emotka
1 cze 16:37