zadanka
zawodus: Mila jeśli możesz to zajrzyj

Mam pytanko. Czy uważasz, że polecenie zadania za poprawne?
Wyznacz równanie hiperboli przechodzącej przez punkt A=(−2,−1), której osiami symetrii są
proste y=x+4, y=2−x
31 maj 16:33
Godzio:
Może Milą nie jestem, ale gdzie widzisz jakiś błąd? (mówię tu o poleceniu, bo nie
rozwiązywałem tego, w którym może się trafić jakaś sprzeczność)
31 maj 16:42
zawodus: Chodzi mi o to, że nie każda hiperbola jest funkcją homograficzną (zadanie z tego działu).
Da się to rozwiązać nie zakładając, że mówimy o funkcji homograficznej?
31 maj 16:47
Godzio:
Pewnie masz rację, ale gdyby tak myśleć to w ogóle nie powinniśmy rozpatrywać funkcji
homograficznej tylko prawdziwą hiperbolę tzn.
| x2 | | y2 | |
| − |
| = 1 (ewentualnie z jakimś przesunięciem). |
| a2 | | b2 | |
Rozumiem, że Twoje pytanie jest odnośnie innych funkcji, nie koniecznie homograficznych?
Czy to zadanie jest z jakiegoś zbioru, który ma na początku każdego działu informacje w
pigułce? Może tam było definiowane co to jest dokładnie hiperbola?
31 maj 16:56
zawodus: To jest podręcznik do LO, zatem takiej informacji tam nie ma na pewno
31 maj 17:22
Mila:

Rozważam hiperbolę równoosiową o równaniu:
(0,0) środek symetrii hiperboli
y=x i y=−x osie symetrii hiperboli równoosiowej (1)
| | a | |
S=(−1,3) środek symetrii hiperboli po translacji y= |
| o wektor [−1,3] |
| | x | |
a=4
==========
31 maj 20:16
nissan 2.0.TD: Dlaczego uwaza Pani ze to bedzie hiperbola rownoosiawa a nie roznoosiawa ?
Moge prosic o wyjasnienie ?
1 cze 11:01
zawodus: Dzięki
Mila 
Zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego przyjęłaś takie założenie
1 cze 12:31
mix:
| | a | |
Osie symetrii hiperboli y= |
| : y= x i y= −x |
| | x | |
osie symetrii po translacji o wektor [−1,3]
y−3=x+1 i y−3= −(x+1)
y=x+4 i y=−x+2 −−−− takie osie symetrii masz w treści zadania
| | a | |
zatem f(x)= |
| +3 i A(−2,−1) ⇒ a=4 |
| | x+1 | |
1 cze 12:41
Mlodziak: Mila to w ogole rzeznik z majcy
1 cze 12:48
Mila:
Zawodus, napisałeś, zadanie z LO.
1 cze 16:34
zawodus: Tylko, myślę że powinna być wzmianka o jaką hiperbolę chodzi

Bardziej się raczej domyślamy
1 cze 16:37