Asymptoty
Blue: Wyznacz asymptoty poziome wykresu funkcji:
W obu przypadkach wyszło mi y =1 , jednak nie wiem dlaczego w pierwszych przypadku jest w
nieskończoności, a w drugim tylko w − nieskończoności..
Wytłumaczyłby mi to ktoś


30 maj 22:55
Mila:
Znowu zapomniałaś o dziedzinie?
30 maj 22:57
Blue: a) D = (−∞, 1) U <4, ∞)
b) D = (−∞, 3)U<4, ∞)
I co mi to daje, bo nie za bardzo rozumiem
30 maj 23:02
Blue: Myślałam, że wyznaczanie dziedziny przydaje się tylko z pionowych..
30 maj 23:04
Blue: 
?
30 maj 23:08
Blue: Pomoże mi ktoś wreszcie

30 maj 23:18
Mila:
Więcej cierpliwości.
Przy takim zapisie funkcji:
a) x−4≥0 i x−1>0⇔x≥4
D=<4,∞)
Zatem liczenie granicy w (−∞) nie ma sensu
b)4−x≥0 i 3−x>0⇔
4≥x i 3>x⇔x<3
D=(−∞,3)
Liczenie granicy w (∞) nie ma sensu.
30 maj 23:32
Blue: Przepraszam, ale niestety często jestem niecierpliwa. Wiem, głupia cecha....

Ahaaa czyli ja źle tą dziedzinę wyznaczyłam, bo ja po prostu pomnożyłam (x−4)(x−1) ≥0
30 maj 23:42