...............................
anka234: ile CuSo4 nalezy rozpuscic w 80 g wody aby otrzymac roztwor nasycony w temp 60 stopni C .
Oblicz stezenie procentowe tego roztworu.
kyrtap: W temp 60 stopni C na 100g wody można rozpuścić 40 g CuSO
4. Tworzymy proporcję:
100 g − 40 g
80 g − x
| | 80g * 40g | |
x = |
| = 32 g − tyle należy rozpuścić CuSO4 aby otrzymać roztwór nasycony w |
| | 100g | |
temp. 60 stopni C.
Liczymy stężenie procentowe tego roztworu:
mr = 32 g + 80 g = 112 g
| | 32 | |
Cp = |
| * 100% ≈ 28, 6% |
| | 112 | |