pole trójkąta
marg: oblicz pole trójkąta prostokątnego o obwodzie równym 12, wiedząc, że promień okręgu opisanego m
a 2,5. jakieś pomysły?
30 maj 21:44
herrr: oblicz pole trójkąta prostokątnego o obwodzie równym 12, wiedząc, że promień okręgu opisanego m
a 2,5. jakieś pomysły?
30 maj 21:53
herrr: wyjdź od narysowania rys
30 maj 21:53
marg:

ok?
30 maj 22:02
Eta:

c=2R=5 , a+b+c=12⇒ a+b=7
a
2+b
2=c
2⇒ (a+b)
2−2ab=25 ⇒ 7
2−2ab=25 ⇒ 2ab=49−25=24 /:4
30 maj 22:03
Eta:
2 sposób
2R=5 , a+b+c=12 ⇒ a+b=7
a+b=2R+2r r −−− dł. promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
7=5+2r ⇒ r=1
P=r*p , p=6 −−− połowa obwodu
P= 6
30 maj 22:15