Trygonometria.
sincostgctg: Jak piszę się tu stopnie? Chodzi mi o np. 45 stopni
30 maj 17:39
J: znak potęgi i małe o
30 maj 17:42
sincostgctg: sin
245
o+cos30
o−ctg45
osin60
o=
Pomoże mi ktoś
30 maj 17:45
sincostgctg: Dziękuję J
30 maj 17:46
J: Raczej nie.. wartości funkcji tych kątów uczeń powinien znać na pamięć !
30 maj 17:47
sincostgctg: Znam ale mam problem z rozwiązaniem.
30 maj 17:49
J: To pokaż, jak liczysz ?
30 maj 17:50
sincostgctg: Zanim napisze na tej klawiaturze to mnie szlak trafi. No podstawiam pod sin, cos, tg i sin ze
stopni odpowiednie liczby, potem próbuje je rozwiązać, ale zawsze staje na tym
pierwiastkowaniu.
30 maj 17:56
sincostgctg: Jak możesz rozwiąż ten przykład, może na jego podstawie dojdę do tego w czym robię problem.
30 maj 17:58
30 maj 18:00
J:
| | √2 | | 2 | | 1 | |
sin245 = ( |
| )2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
ctg45 = 1
sin60 = cos30
| | 1 | | √3 | | √3 | | 1 | |
= |
| + |
| − 1* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 maj 18:03
sincostgctg: Dziękuję
30 maj 18:04