procenty
karola: 120zł −20% ile to wynosi
30 maj 17:24
karola: pomoże ktoś
30 maj 17:26
J: 120 = 20
x = 100
Albo w pamięci: x = 5*120
30 maj 17:27
J: | | 1 | |
Co Ty masz obliczyć ? Bo jeśli 20% z kwoty 120 zł = |
| *120 zł = .. |
| | 5 | |
30 maj 17:31
pigor: ... , np.
20%*120= 2*12*100%=
24 − szukana część liczby 120 . ..

a jeśli chodzi o

120−20%*120 , to =120−24= 96 zł,
lub inaczej 120−20%*120 = 80%*120= 8*12= 96 zł.
30 maj 17:46
DziadekMróz:
120 − 20% = 120 − 120*0.2 = 120*0.8 = ...
30 maj 20:34
Bogdan:
zapis 120 − 20% nie ma sensu, sens ma zapis: 120 − 20%*120
30 maj 20:39