matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc? Z góry dziękuje
Bursztyn:
Dzielenie wielomianów. Wykonaj dzielenie wielomianów.Podaj iloraz i resztę. a) (2x do kwadratu −3x+4):(x−3)=
30 maj 17:23
J:
https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html
30 maj 17:25
Mila:
Albo schemat Hornera: 2 −3 4 x=3 2 3 13
13
(2x
2
−3x+4):(x−3)=2x+3 +
x−3
co możemy zapisać też tak: (2x
2
−3x+4)=(2x+3)*(x−3) +13
30 maj 17:40