cd zadan
MagnaT: 1Na kole o promieniu r opisano kwadrat i w koło to wpisano kwadrat. Janek uznał ze pole kola
jest srednia arytmetyczna pol obu kwadratów. O ile procent wynik Janka odbiega od
rzeczywistosci

2 Jak zmieni sie pole kola o promieniu r=7 gdy promien:
a) zwiekszymy o 3 b) zwiekszymy trzykrotnie?
godzio187:

a=r
√2 b=2r
(a
2+b
2):2 − janek −> ((r
√2)
2+(2r)
2):2 =r
2+2r
2=3r
2
πr
2 − rzeczywiste pole koła
| πr2−3r2 | | π−3 | |
| *100%= |
| *100%≈4,46%
|
| πr2 | | π | |
2)
P
O(r=7)=49π
a)
P
O=100π
100π−49π = 51 Odp: Pole zwiększy się o 51π
b)
P
O=π21
2=441π
441π−49π=392π
dobrze jest 1 ? bo nie zawsze rozróżniam jak się te % liczy