objetosc
swobodny: Obliczyć objętośc bryły ograniczonej powierzchniami
y2−2+1=0, x−y=3, z=2x+y, z=0
30 maj 15:42
Xawi: Tedy szmedy aby nie koło komendy. Kiedyś to byli czasy a ty sie jakimis bryłami martwisz
30 maj 15:48
Krzysiek: coś błędnie przepisałeś pierwsze równanie krzywej. granice całkowania dla 'z' masz dane
wystarczy narysować pierwszą i drugą krzywą i określić granice całkowania.
30 maj 15:49
swobodny: miało być y2−x+1=0
CZyli, że za z mam podstawić i wyjdzie 0=2x+y ? W ogóle co to jest za bryła? bo ja tutaj widze
że mam odwróconą parabolę, jakąś prostą i tyle.
30 maj 15:56
Xawi: oj ciezka sprawa z toba
30 maj 15:58
Krzysiek:

napisałem narysuj pierwszą i drugą krzywą ale już na płaszczyźnie to rysujesz.
z następnymi równaniami nic nie robisz. one określają granice całkowania dla zmiennej 'z'
z∊[0,2x+y] .
30 maj 16:00
ZDR: swobodny i tak nie zdasz
30 maj 16:03
swobodny: Krzysiek:
chyba mam
−1<y<2
1<x<y+3
w takim razie będzie:
∫∫
D(2x+y)dxdy=∫
−12 ∫
1 y+3(2x+y)dxdy
30 maj 16:18
swobodny: ta dolna granica mnie zastanawia, albo tam będzie 1 albo
√x. Tyle tylko że będzie potem
problem zrobić
√−1... Prosze o odpowiedź
30 maj 22:29
Krzysiek: y2+1≤x≤3−y
31 maj 00:49
swobodny: nie no chyba raczej 3+y
x−y=3
x=y+3
31 maj 10:45
Krzysiek: oczywiście,że tak.
31 maj 11:13
swobodny: Dzięki, bardzo mi pomogłeś!
31 maj 11:33