Równania niewymierne
em: Pomóżcie mi, proszę... Zupełnie nie wiem jak to ruszyć.
Rozwiąż równanie:
1x +
1x + 2 +
1x + 5 +
1x + 7 =
1x + 1 +
1x + 3 +
1x + 4 +
1x + 6
5 lis 20:36
Nikka: ciekawe zadanie...
6 lis 21:29
kaz: kiedyś było to rozwiązywane,przez Bogdana bodajże
6 lis 22:12
psotka:
Tak zadanko ciekawe

spróbuję

zauważamy taką zależność:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| + |
|
|
| x+0 | | x+7 | | x+2 | | x+5 | | x+1 | | x+6 | | x+3 | | x+4 | |
sprowadzając do wspólnych mianowników po dwa ułamki otrzymamy:
| 2x+7 | | 2x+7 | | 2x+7 | | 2x+7 | |
| + |
| = |
| + |
|
|
| (x+0)(x+7) | | (x+2)(x+5) | | (x+1)(x+6) | | (x+3)(x+4) | |
| | 2x +a+b | |
to |
| =0 ... => 2x +a+b=0
|
| | (x+a)(x+b) | |
więc:
2x +7=0 => x = −
72
6 lis 22:45
psotka:
Witam
Nikka 
i jak? .... może być takie rozwiazanie?
6 lis 22:59
Nikka: nie wiem, nie bardzo rozumiem od momentu 'jeżeli'...
6 lis 23:06