m
pudzian mistrz: | | 5+9+13+...+(8n+1) | |
Dany jest ciąg an= |
| oblicz a10 |
| | n2−n | |
30 maj 15:20
pudzian mistrz: | | 8n2−6n | |
a+n mi wychodzi tak : |
| |
| | n2−n | |
30 maj 15:21
pudzian mistrz: a
10=

?
30 maj 15:22
pudzian mistrz: ziomeczki
30 maj 15:26
Saizou :
podejrzany ten ciąg w liczniku, na pewno dobrze przepisałeś ?
30 maj 15:27
pudzian mistrz: | | 8n2+6n | |
aa |
|  ? |
| | n2−n | |
30 maj 15:31
J: Dlaczego podejrzany ? an = 4n + 1.
30 maj 15:31
pudzian mistrz: J dlaczego 4n+1?
30 maj 15:34
Mila:
Ile naliczyłeś wyrazów w sumie z licznika ?
Ja mam (2n).
30 maj 15:34
pudzian mistrz: ja też
30 maj 15:36
pudzian mistrz: nie wiem jak a10 obliczyc
30 maj 15:36
Bogdan:
W liczniku jest suma wyrazów ciągu arytmetycznego (b
n): b
1 = 5, r = 4, wobec tego
b
n = 5 + 4(n − 1) = 4n + 1
| | 1 + 9 + 13 + ... + (4n + 1) | |
Stąd an = |
| |
| | n2 − n | |
30 maj 15:39
Mila:
W takim razie:
| | 5+8n+1 | |
S2n= |
| *(2n)=(8n+6)*n |
| | 2 | |
Masz odpowiedź?
30 maj 15:39
J:
a1 = 5 , r = 4 , an = 5 + (n−1)4 = 4n − 4 + 5 = 4n + 1
8n + 1 = 4n +1 ⇔ 8n = 4n ⇔ n = 2 , czyli licznik = 5 + 9
30 maj 15:41
pudzian mistrz: | | czterdzieści ileś | |
hmm mam tak jak Ty Mila a odpowiedź ma być z tego co pamiętam |
| |
| | 9 | |
30 maj 15:44
J: Miałem na myśli licznik ..) @ Bogdan.. Dlaczego u Ciebie licznik zaczyna się od 1 ?
30 maj 15:48
Bogdan:
Poprawiam, licznik zaczyna sie oczywiście od 5
30 maj 16:18