Wykonaj działania, rozwiąż równania.
Kasiulek: 1. wykonaj działania
a) [a]/[x]+[d]/[y] ; [x]/[x−5]+[x]/[x−5]
b) [x]/[b] −[y]/[a] ; [2y]/[y+5]−[3y]/[y−5]
c)[3]/[x−2]−[x]/[x2−4]
2. Rozwiąż równania
a) [x2−9]/[x−3] =0
b) [x+1]/[x+3] = 2
c) [x]/[x+5] = [x]/[x+5]
30 maj 14:33
daras: no to wykonaj i rozwiąż
30 maj 14:34
Kasiulek: gdyby to było dla mnie takie proste, nie piała bym tutaj.
30 maj 14:39
J: Tu nie jest "zgaduj − zgadula" ... napisz to porządnie.
30 maj 14:43
Kasiulek: 1. wykonaj działania
| | a | | d | | x | | x | |
a) |
| + |
| ; |
| + |
| |
| | x | | y | | x−5 | | x−5 | |
| | x | | y | | 2y | | 3y | |
b) |
| − |
| ; |
| − |
| |
| | b | | a | | y+5 | | y−5 | |
2. Rozwiąż równania
30 maj 14:51
J: I gdzie masz problem ?
Zad1) Sprowadź do wspólnego mianownika.
Zad2)
a) licznik rozłóż na czynniki
b) x+1 = 2(x+3)
c) tożsamość ( spełnione dla każdego x)
30 maj 15:00
J: Zad2) c) Dla każdego x , oprócz x = − 5
30 maj 15:13
Kasiulek: A może masz jakieś pomocnicze linki?
30 maj 15:15
J: ..

Mam dużo pomocniczych linków. A do jakiej Ty chodzisz szkoły ?
30 maj 15:21
Kasiulek: Hmmm...
a) x=1
b) x=−5
dobrze?
30 maj 15:23
Kasiulek: Gimnazjum im. Jana Pawła II w Świdnicy

ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać ;./
30 maj 15:26
J: OK.
| | 1 | | 1 | |
Potrafisz dodać dwa ułamki: |
| + |
| = ..? |
| | 3 | | 2 | |
30 maj 15:33
Kasiulek: | | 5 | |
Halo halo aż taką idiotką nie jestem, chyba :} |
| |
| | 6 | |
30 maj 15:36
J:
| | a | | d | | ay + dx | |
No to .. |
| + |
| = |
| |
| | x | | y | | xy | |
30 maj 15:52
Xawi: KAsiulek skad jestes
30 maj 15:57
Kasiulek: no to tak
z1.
| | xa− yb | | −y2+6y | |
b) |
| ; |
| |
| | ba | | (y+5)(y−5) | |
z2.
a) x=1
b) x=−5
zgadza się?

A jestem ze Słonego :}
30 maj 16:13
Xawi: zerowa klasa,hajs na górze morale na dnie
30 maj 16:18
Xawi: sorki ,brat wbił na kompa i coś wypisuje
30 maj 16:24
J: Zad2)
a) źle ... x2 − 9 = 0 ⇔ x = 3 lub x = − 3
b) dobrze
30 maj 16:24
Kasiulek: | | x2−9 | |
jak z tego |
| uzyskałeś samo x2−9? |
| | x−3 | |
30 maj 16:31
30 maj 16:39
30 maj 16:39
J: Ojj... tylko x = − 3 , bo x nie może równać się 3, gdyż mianownik się zeruje.
30 maj 16:43
Kasiulek: a nie bedzie to tak x2−9=x−3/x
x−9=−3
x=6?
30 maj 16:43
Kasiulek: i co z pierwszym zadaniem?
30 maj 16:47
J: | | x2 − 9 | | (x +3)(x − 3) | |
Nie pisz bzdur... |
| = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ x + 3 = 0 ⇔ x = − 3 |
| | x − 3 | | x − 3 | |
30 maj 16:50
Kasiulek: przepraszam :} kwestia nie zrozumienia zadania
30 maj 16:54
30 maj 17:04
30 maj 17:04
daras: Kasiulek, zprzykrością musze stwierdzić, że niczego sie nie nauczyłaś nawet ten tryb
rozkazujący nadal stosujesz
no to do roboty
31 maj 16:06