n^2 , 2n^2 , 16-2n
Olaaa: Proszę o pomoc z tym zadaniem. Dla jakich naturalnych wartości n liczby n2 , 2n2 , 16−2n są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
30 maj 13:19
J:
Warunek: 2*2n2 = n2 + 16 − 2n
30 maj 13:20
Olaaa: i jak to dalej zrobic? bo ja wgl nie wiem o co chodzi w tym zadaniu
30 maj 13:26
J:
4n2 − n2 − 16 + 2n = 0 ⇔ 3n2 + 2n − 16 = 0 .... równanie kwadratowe .... rozwiązuj.
30 maj 13:32
Truskawka: x1 = −16/6 x2= 2
30 maj 13:37
J: Masz odpowiedź: n = 2
30 maj 13:39
Truskawka: dzieki
30 maj 13:42