obliczyc całki nieoznaczone
piotr: moglby ktos obliczyc całki nieoznaczone trygonometryczne
b) ∫x cos4x dx
c) ∫x e
−2 dx
d) ∫x
3ln4x dx
30 maj 13:17
J:
| | 1 | |
b) przez części: u = x u' = 1 , v' = cos4x v = |
| sinx |
| | 4 | |
30 maj 13:50
J:
c) .. = e−2∫xdx
30 maj 13:57
J:
| | 4 | | x4 | |
d) przez części: u = ln4x u' = |
| , v' = x3 v = |
| |
| | x | | 4 | |
30 maj 14:07
daras: to sa elementarne całki, wykonać
30 maj 14:37
pigor: ..., a) przez podstawienie t= tg
x2, gdzie
| | 2sinx2cosx2 | | 2sinx2cosx2 | |
sinx= |
| = |
| = |
| | 1 | | sin2x2+cos2x2 | |
| | 2tgx2 | | cos2x2−sin2x2 | |
= |
| , a analogicznie cosx= |
| = |
| | tg2x2+1 | | 1 | |
= analogicznie dalej . ...
31 maj 01:44