matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potrzebna pomoc
Krzysieks :
Mógłby mi ktoś rozpisać ten przykład dy/dx *x −y
2
−y =0
30 maj 00:53
ZKS:
xy' − y
2
− y = 0 xy' = y
2
+ y
dx
1
=
xdy
y
2
+ y
dy
dx
=
y
2
+ y
x
dy
dx
∫
= ∫
y
2
+ y
x
Dokończ.
30 maj 00:57
Krzysieks :
e
−
1/y + e
l
ny = e
l
nx + C ?
30 maj 01:35
J:
1
1
=
− U{1}{y+1]
y
2
+y
y
30 maj 10:08
J:
1
1
=
−
y
y+1
y
.... lny − ln(y+1) = lnx ⇒ ln(
) = lnx
y+1
y
x
= x ⇒ y = yx + x ⇒ y − yx = x ⇒ y(1−x) = x ⇒ y =
,
y+1
1−x
x
czyli: y =
+ C
1−x
30 maj 10:18