Wykaż
Ola:
W pewnym trójkącie miary kątów α, β, γ spełniają warunek:
sin2α – sin2β = sin2γ.
Wykaż, że trójkąt ten jest prostokątny.
29 maj 23:02
Godzio:
Skorzystaj z twierdzenia sinusów (ten z promieniem R) i niemalże od razu otrzymasz tezę.
29 maj 23:45
kyrtap: Ola jak tam otrzymałaś tezę?
29 maj 23:52
Olek:
(sinα + sinβ)(sinα − sinβ) = sin
2(α + β)
sinγ = sin(α + β)
| | α + β | | α − β | | α − β | | α + β | |
2sin |
| cos |
| * 2sin |
| cos |
| = sin2(α + β) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α + β | | α − β | | α − β | |
(2sin |
| cos |
| )(2sin |
| cos |
| ) = sin2(α + β) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(α + β) sin (α − β) = = sin
2(α + β)
sin (α − β) = sin (α + β)
α − β = α + β + 2kπ lub α − β = π − α − β + 2kπ
2β = −2kπ lub 2α = π + 2kπ
β = −kπ nie zachodzi lub α = π/2 + kπ, dla trójkąta k = 0 i wtedy α = π/2
29 maj 23:59
Ola:
Wielkie dzięki dla Godzio, z twierdzenia sinusów rozwiązuje się to natychmiast.
30 maj 08:50