Jak w temacie. Prosze o jak najszybsze rozwiązanie.
Medzel: Pierwszy wyraz skończonego ciągu arytmetycznego jest równy 5, a różnica ciągu wynosi 2. Ostatni
wyraz tego ciągu jest 3 razy mniejszy od sumy wszystkich poprzednich wyrazów. Wyznacz liczbę N
wyrazów tego ciągu i oblicz ich sume.
29 maj 22:34
ICSP: a
1 = 5 , r = 2
a
n = a
1 + (n−1)r = 2n + 3
3 * a
n = S
n
Podstawiamy :
| | 5 + 2n + 3 | |
3(2n + 3) = |
| *n |
| | 2 | |
3(2n + 3) = (n+4) * n
Rozwiąż to równanie. Pamiętaj o tym, że n ∊ N
29 maj 22:39
ICSP: I żle przeczytałem

Od sumy wszystkich jego poprzednich wyrazów : S
n−1
| | a1 + an−1 | |
Sn−1 = |
| * (n−1) |
| | 2 | |
zatem równanie powinno wyglądać tak :
3 * a
n = S
n−1
Podstawiamy :
| | 5+ 2n + 1 | |
3(2n + 3) = |
| * (n−1) |
| | 2 | |
3(2n + 3) = (n + 3)(n − 1)
Najmocniej przepraszam
29 maj 22:46
Medzel: "od sumy wszystkich poprzednich wyrazów" czyli Sn−1 czy Sn ?
29 maj 22:51
Medzel: Oooo już rozumiem. Dzięki wielkie!
29 maj 22:52
ICSP: wszystkich poprzednich : S
n−1 
Poprawiłem
29 maj 22:52