Ciągi arytmetyczne
Aneta: proszę, pomóżcie
Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 68, a dwunasty wyraz jest trzy razy większy od
wyrazu trzeciego.Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
29 maj 21:13
kyrtap: (an) − ciąg arytmetyczny o różnicy r
a7 = 68 ⇒ a1 + 6r = 68 ⇒ a1 = 68 − 6r
a12 = 3a3
a1 + 11r = 3(a1 + 2r)
68 − 6r + 11r = 3( 68 − 6r +2r)
68 + 5r = 3(68 − 4r)
68 + 5r = 204 − 12r
17r = 136 / : 17
r = 8
29 maj 21:20
kyrtap: a1 = 68 − 6 *8 = 68 − 48 =20
29 maj 21:22
29 maj 21:23
kyrtap: | | 2*20 + (6−1) * 8 | |
S6 = |
| * 6 = 240 |
| | 2 | |
29 maj 21:24