Proszę o pomooc
Lub: Proszę o pomoc, równianie liniowe pierwszego rzędu
29 maj 21:12
Krzysiek: zacznij od rozwiązania równania jednorodnego:
y'−1/(2x)y=0
rozdzielasz zmienne albo korzystasz z gotowego wzoru
29 maj 21:16
Lub: Czyli wyjdzie z tego równania Ce2x ?
29 maj 21:18
Krzysiek: a czy jak wstawisz to rozwiązanie do równania to będzie się zgadzać?
29 maj 21:22
Lub: No właśnie potem jakieś kwiatki mi się pojawiają i nie wiem skąd. Problem zaczyna się po
obliczeniu pochodnej i podstawieniu do wzoru.
29 maj 21:28
Krzysiek: no więc nie zgadza się źle rozwiązane.
gotowy wzór(można go łatwo wyprowadzić )
yj=e−∫−1/(2x)dx=e1/2lnx+C1=Cx1/2=C√x
a teraz jeszcze raz przelicz i sprawdź czy otrzymasz to rozwiązanie
następnie rozwiązać równanie niejednorodne albo metodą uzmienniania stałej albo przewidywania.
29 maj 21:34