Ciąg arytmetyczny uzasadnij,
Radek: Ciąg arytmetyczny uzasadnij, że
S23=23*a12
Jak coś takiego uzasadnić ? Dziękuję za pomoc
29 maj 20:58
Eta:
| | 2a1+22r | |
S23= |
| *23= (a1+11r)*23= a12*23 |
| | 2 | |
29 maj 21:02
Radek: A jeśli a>0 to
√a,
√2a,
√4a sa kolejnymi wyrazami ciągu to tak wystarczy udowodnić ?
2a=2a?
29 maj 21:18
Radek: Czy nie w tą stronę ?
29 maj 21:35
Hajtowy: Zależy jakiego ciągu

Ciąg arytmetyczny:
2(
√2a) =
√a +
√4a
Ciąg geometryczny:
(
√2a)
2 =
√a *
√4a
29 maj 21:37
Radek: o Geometryczny się rozbiega
29 maj 21:51