Zadanie na dzis potrzebuje , Ostroslup prawidlowy
Hammerdiner: Witam
Mam takie zadania i nei wiem jak je narysowac oraz zrobic
zad 1
W Ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna o dlugosc i18 tworzy z podstawa kat 30
stopni . Oblicz objetosc
Zad 2
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym sciana boczna tworzy z podstawa kat 45 stopni .
przekatna podstawy ma dlugosc 4 . oblicz v i Pc
29 maj 20:50
bezendu:

zad 1
29 maj 20:53
Hammerdiner: No dziekuje za rysunek a teraz moglbys mi powiedziec jak to rozwiazac ? Mam 1 z matematyki a
jutro chcialem to przy tablicy zrobic , Nikt odemnie z rodziny nie umie matematyki
29 maj 20:54
kyrtap: U mnie też nie
29 maj 20:54
kyrtap: każdy nie umie matematyki
29 maj 20:55
Mila:

α=30
o
===============
W ΔSOA:
2*H=18
H=9
====
2*|AO|=18
√3
|AO|=9
√3
a=27
================
29 maj 22:33
Hammerdiner: Dziekuje ci , teraz musze to zrozumiec
29 maj 22:44
Mila:
Zaraz napisze (2), a Ty się tego ucz.
29 maj 23:02
Hammerdiner: Mila ucze ucze , musze sie postarac zeby jutro z tego odpowiedziec , matme ogolnie rozumiem
ale jedyny dzial ktorego nie moge nigdy pojac to bryly ,
29 maj 23:04
Mila:

Zadanie 2)
α=45
o
p=4⇔p
2=a
2+a
2
4
2=2a
2⇔16=2a
2
a
2=8 − pole podstawy
a=
√8=
√4*2
a=2
√2
|OE|=
√2
ΔSOE jest trójkątem prostokątnym równoramiennym⇔
H=|OE|=
√2
h
2=H
2+|OE|
2
h
2=
√22+
√22
h
2=2+2
h
2=4
h=2
| | 1 | |
Pc=a2+4* |
| a*h=8+4*2√2*2 |
| | 2 | |
P
c=(8+16
√2) cm
2
29 maj 23:15
Mila:
Masz problemy, to pytaj. Jestem jeszcze parę minut.
29 maj 23:15
Hammerdiner:

Mila jestes wielka , ale zrobilem jedno zadanie sam i mogla bys sprawdzic mi ? Tresc ;
Podstawa ostroslupu jest prostokat o wymmiarach 4 i 6 , Krawedzie boczne ma dlugosc 8, Oblicz
pole calkowite
Takie narysowalem
dalem podstawa to 6 i 4 a wysokowsc z lewej strony to 8
29 maj 23:19
Mila:

ΔBCS≡ΔADS
W ΔSEC:
h
12+2
2=8
2
h
12=64−4
h
1=
√60=
√4*15=2
√15
| | 1 | |
Pole ΔBCS= |
| *4*2√15=4√15 |
| | 2 | |
Drugi Δ
ΔABS≡ΔDCS
h
2+3
2=8
2
h
2=64−9=55
h=
√55
Dalej licz pole Δ
potem P
c
29 maj 23:32
Mila:
Dobranoc.
29 maj 23:35