Wymierne z parametrem
Verdoux: 1. Dla jakich wartości parametru m (m∊R) układ równań:
{mx−4y=m+1
{−2x+2my=−1
jest oznaczony i spełnia go para liczb (x,y) taka, że
xy≥0?
2. Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
[(
4a+b +
4aa3+b3 *
a2−ab+b2a−b ) :
2a−ba2+2ab+b2 ] *
a−b4
3.Wykaż, że liczby a,b,c są dodatnie i a+b+c=12, to abc≤64.
Z góry dziękuję za rozwiązanie
29 maj 20:49
Verdoux: Jeszcze dodam, że w pierwszym zadaniu doszedłem do tego, że x=(m−1)m−2 ,a y= 12(m−2),
jednak przy dalszych obliczeniach nie wychodzi przedział taki co powinien i nie wiem gdzie
błąd zrobiłem. Wynik powinien wyjść m∊ <1,2)∪(2,+∞)
29 maj 20:54
bezendu:
3.
a,b,c>0
a+b+c=12
3√abc≤4
abc≤64
C.N.W
29 maj 20:56
ZKS:
| m − 1 | | 1 | |
| ≥ 0 ∧ |
| > 0 |
| m − 2 | | 2(m − 2) | |
m ∊ (−
∞ ; 1] ∪ (2 ;
∞) ∩ m ∊ (2 ;
∞) ⇒ m ∊ (2 ;
∞)
∨
| m − 1 | | 1 | |
| ≤ 0 ∧ |
| < 0 |
| m − 2 | | 2(m − 2) | |
m ∊ [1 ; 2) ∩ m ∊ (−
∞ ; 2) ⇒ m ∊ [1 ; 2)
m ∊ (2 ;
∞) ∪ m ∊ [1 ; 2) ⇒ m ∊ [1 ;
∞) \ {2}.
29 maj 21:07
Verdoux: ZKS, że tak zapytam dlaczego w pierwszym przypadku x≥0, a y ">" 0 ? i w drugim tak samo.
Dlaczego też nie ma ≥ ?
29 maj 21:14
ZKS:
Pomyśl chwilę. Jeżeli y jest w mianowniku, to jak może on być równy 0?
29 maj 21:17
Verdoux: A no tak, dzięki wielkie
29 maj 21:19
Verdoux: Mógłby mi ktoś jeszcze podpowiedzieć z tym wyrażeniem? (bo nie mogę go sprowadzić....)
29 maj 22:05
ZKS:
Pisz po kolei jak robisz.
29 maj 22:19