długości boków: |AC| = 6, |BC| = 10. Pole trójkąta jest równe 15\sqrt{3} . Oblic
Adam: długości boków: |AC| = 6, |BC| = 10. Pole trójkąta jest równe 15\sqrt{3} . Oblicz:
a) sinus kąta BAC
Mam poblem. ja zrobiłem to tak:
P=abc/4R
a/sin a = 2R
5/sin a = R
podstawiłem R do wzoru P=abc/4R
czyli 15pierwiastków z 3 = 60c/20/sina a
wychodzi sin a = 5pierwiastków z 3
Niestety w necie znalazłem coś takiego:
AB2= AC2 + BC2 −2*AC*BC*cos60
wychodzi AB= 2 pierwiastki z 19
1/2*6*2pierwiastki z 19 * sin a =15pierwiastkow z 3
i sin a wychodzi 5pierwiastków z 57 przez 38.
Który sposób jest zły i przede wszystkim czemu? jeden i drugi zdaje mi się dobry ale wynik jest
inny. Ktoś wytłumaczy czemu?
29 maj 19:45
kyrtap:

| | 1 | |
oblicz sinβ stosując wzór P = |
| IACI IBCI * sinβ a potem z tw, sinusów wyliczysz sinα |
| | 2 | |
czyl sinus kąta BAC
29 maj 20:22
Adam: Może ktoś powiedzieć czemu z moim sposobem wychodzi inny wynik
29 maj 20:56
kyrtap: Sory ale nie chce mi się analizować twojego rozumowania
29 maj 20:58
Adam: No trudno

Poczekam na kogoś innego
29 maj 21:03
bezendu:

P=15
√3
30sinα=15
√3
x
2=76
x=2
√19
29 maj 21:04
Mila:
Adam , w Twoim sposobie zgubiłeś c.
Zatem masz niedokończone, po obliczeniu c, otrzymasz wynik jak u
Bezendu
29 maj 21:20
Mila:
Bezendu, to nie jest wszystko, w zadaniu nie pisze, że Δ jest ostrokątny.
Chyba, że Adam niedokladnie zapisał treść.
29 maj 21:28
bezendu:
To poczekam, czy dopisze czy nie.
29 maj 21:34
Mila:
Słusznie, najważniejsze ,że wiemy , iż trzeba to rozważyć.
29 maj 21:44
kyrtap: czyli mój sposób jest lepszy
29 maj 22:27
bezendu:
kyrtap dziecko kto Cię tak okłamał ?
29 maj 22:30
kyrtap: ja jestem pewny swojego rozwiązania po prostu
29 maj 22:31
bezendu:
Przecież Ty nic tutaj nie rozwiązałeś

?
29 maj 22:33
Adam: Trójkąt JEST ostrokątny
29 maj 22:33
kyrtap: ale podałem sposób rozwiązania
29 maj 22:34
bezendu:
Nawet nie sugerowałem się Twoim wpisem. Dwa no to już mamy jasność
29 maj 22:35
kyrtap: jaki koleś
29 maj 22:35
kyrtap: bezendu jakiś rzeczy nowych nauczyłeś się od matury?
29 maj 22:35
Mila:
W takim razie jedno rozwiązanie. Bezendu
29 maj 22:36
kyrtap: pytam o narzędzia matematyczne
29 maj 22:36
Adam: Dzięki Mila za zauważenie że zgubiłem c
29 maj 22:37
bezendu:
Prawie nauczyłem się granic ciągu.
29 maj 22:37
kyrtap: też zamierzam sobie troszku rozszerzyć bo rzeczywiście już trochę nudny jest ten materiał z LO
29 maj 22:38
bezendu:
No i ?
29 maj 22:39
kyrtap: no i tyle
29 maj 22:39
Mila:
Bezendu pisz granice ciągów. Powtarzaj trygonometrię , do całek bardzo się przydaje.
29 maj 22:39
kyrtap: Mila co byś polecała aby sobie przerobić dodatkowo bo mam miesiąc wolnego ?
29 maj 22:40
bezendu:
Na razie jeszcze ten link od Ciebie będę rozpracowywał. Chodzi o matematyka dla myślących.
Teraz trochę przystopuję bo nie wiem czy się jeszcze dostanę i czy wszystko zdałem
29 maj 22:41
Mila:
Co będziesz kyrtap, studiował?
29 maj 22:46
kyrtap: Nie wiem bo się tam gdzie chce nie dostanę i szukam alternatywy jak narazie
29 maj 22:47
kyrtap: ale chyba granice są wszędzie na kierunkach technicznych lub całki czy się mylę?
29 maj 22:48
Mila:
Zacznij od granic ciągów. Potem granice i ciągłość funkcji.
Na forum rozwiązujcie wszystko z trygonometrii. Rysujcie wykresy funkcji tryg. aby dobrze
utrwalić.
29 maj 22:58
kyrtap: Da się to w miesiąc ogarnąć?
29 maj 22:59
bezendu:
Głupie pytanie.. Każdy jest inny i inaczej przyswaja. Ja mogę w 2 miesiące nie pojąć a Ty w
tydzień zrozumiesz... Granica nie są takie trudne.
29 maj 23:06
kyrtap: Rozumiem ale pytam się z perspektywy Mily jak to widzi
29 maj 23:09
Mila:
Na pewno dasz radę.
29 maj 23:16
Mila:
Myślę o ciągach.
29 maj 23:17
Mila:
Bezendu, ta matematyka dla myślącyh bardzo Cię wykańcza?
29 maj 23:18
kyrtap: Ok
29 maj 23:18
bezendu:
Dopiero zaglądałem co tam jest, jutro zacznę rozwiązywać zadania z tego. Na matmie raczej
większę wyzwania będę mnie czekać więc i z tym muszę sobie poradzić. Na szczęście na studiach
nie ma planimetrii
29 maj 23:21
kyrtap: Żebyś się nie zdziwił ?
29 maj 23:22
kyrtap: Ale jak ty nie dasz bezendu rady to kto ma dać ?
29 maj 23:23
bezendu:
Nie wiem jak to jeszcze będzie, może za rok dopiero przyjdzie się z tym mierzyć ?
29 maj 23:24
kyrtap: Z czym zmierzyć?
29 maj 23:24
bezendu:
PWr−matematyka. z tym
29 maj 23:27
kyrtap: Czemu piszesz może za rok
29 maj 23:27
bezendu:
Bo nie wiem czy wszystko zdam
29 maj 23:27
bezendu:
A tym czasem idę drukować zadania od Mili i obejrzeć horror jakiś
29 maj 23:28
kyrtap: zdasz zdasz tego możesz być pewny
29 maj 23:31
Mila:
Będzie planimetria, nawet sobie nie wyobrażasz jak abstrakcyjnie podana.
Wszystko da się przejść.
Zobacz jakie tu wstawia zadanka kolega o nicku " zadanie"
29 maj 23:34
kyrtap: kosmos
29 maj 23:38
Piotr 10: Da radę ogarnąć
29 maj 23:39
kyrtap: Piotrze już wiesz co chcesz studiować czy jeszcze myślisz ?
29 maj 23:43
Piotr 10: Najprawdopodobniej budownictwo, ale okażę się po wynikach
29 maj 23:43
kyrtap: Sporo też tam matmy jest z tego co czytałem
29 maj 23:44
Piotr 10: To normalka, na kierunkach technicznych jest sporo matmy, fizy, no i u mnie geometria
wykreślana
29 maj 23:45
kyrtap: Wiadomo ale tam szczególnie jest nacisk na matmę
29 maj 23:46
Piotr 10: Jakoś będzie trzeba sobie poradzić
29 maj 23:48
kyrtap: Da się przeżyć jak coś najwyżej wyrzucą ze studiów
29 maj 23:49