Mam takie oto zadanie do sprawdzenia:
−2x+12x−3 ≤ 5
wyliczam dziedzine:
2x − 3 ≠ 0
2x ≠ 3 / :2
x ≠ 3/2
−2x+12x−3 ≤ 5
−2x+12x−3 − 5 ≤ 0
−2x+12x−3 − 5(2x−3)2x−3 ≤ 0
−2x+1−10x+152x−3 ≤ 0
−12x+162x−3 ≤ 0 / * (2x−3)2
−12x+162x−3 * (2x−3)2 ≤ 0
(−12x + 16)(2x−3) ≤ 0
−12(x + 1612) * 2(x− 32) ≤ 0
−24 (x + 1612)(x− 32) ≤ 0 / : −24
(x + 1612)(x− 32) ≤ 0
x1= −1612 x2=32
6/12
x∊<−1612 ; 32 )
| 3 | ||
A nie jednak nie powinien byc domkniety prawostronnie bo | nie nalezxy do dziedziny . | |
| 2 |
| 3 | ||
x≠ | ||
| 2 |
| −2x+1−10x+15 | 16−12x | ||
≤0 ⇔ | ≤0 /:4 | ||
| 2x−3 | 2x−3 |
| 4 | 3 | 3 | ||||
x= | v x= | i parabola ramionami do dołu i x≠ | ||||
| 3 | 2 | 2 |
| 4 | 3 | |||
z wykresu: odp: x∊(−∞, | > U ( | , ∞) | ||
| 3 | 2 |