rachunek
franek kimono: w sklepie jest 13 elementow telefonu, 2 są uszkodzone a reszta dobra. z pólki sklepowej wybrano
losowo 2 elementy. jakie mamy prawdopodobienstwo wybrania 2 elementow uszkodzonych?
29 maj 19:34
franek kimono: halo halo
29 maj 19:40
franek kimono: ktos wie?
29 maj 19:51
kyrtap: Ω− zbiór zdarzeń elementarnych jednakowo prawdopodobnych
IΩI = C
213
A − " wybrano dwa elementy uszkodzone"
IAI = C
22
29 maj 19:56
franek kimono: co oznacza "c"
29 maj 20:12
Mila:
O kombinacjach nie uczyłeś się?
29 maj 20:13
franek kimono: uczylem, ale nie znam tych oznaczen: <
29 maj 20:17
29 maj 20:19
Mila:
| | | | 13! | | 13! | | 11!*12*13 | | 12*13 | |
C132= | = |
| = |
| = |
| = |
| =6*13 |
| | | 2!*(13−2)! | | 2*11! | | 2*11! | | 2 | |
29 maj 20:22
franek kimono: dziekuje bardzo!
29 maj 20:23
franek kimono: czyli ostatecznie 78?
29 maj 20:23
Mila:
Na zdrowie
29 maj 20:23
franek kimono: 1/78
29 maj 20:23
29 maj 20:24
29 maj 20:24
franek kimono: Kochani a jestescie w stanie pomoc z tym zadankiem?

mass millions jest gra losowa. trzeba odgadnąc 6 sposrod pierwszych 48 liczb naturalnych
w grze mass millions gracz, który odgadł 5 spośród 6 liczb umieszczonych na kulach
wyciągniętych z urny, ma prawo do jeszcze jednego ciągnięcia kuli. jezeli na dodatkowo
wyciągniętej kuli znajdzie się szosta liczba blednie poprzednio obstawiona przez gracza, to
gracz otrzymuje premie w wysokosci 50 000$. jakie jest prawdopodobieństwo wygrania w tej grze
co najmniej 50 000$?
29 maj 20:30
franek kimono: jednak nie?
29 maj 20:58