Pochodna
Riot: http://screenshooter.net/2800743/ygaoxbm
Mógłby ktoś powiedzieć czy dobrze to zrobiłem, ew. powiedzieć jak to się robi, jeśli
rozwiązanie jest złe : / Tylko w miarę możliwości − wyjaśnienia proszę pisać krok po kroku,
łopatologicznie żeby można było zrozumieć skąd się co wzięło :C
29 maj 19:29
Toskan: y = cos(ln(
√2x − 1)
| | 1 | | 2 | |
y' = −sin(ln(√2x − 1)) * |
| * |
| |
| | √2x − 1 | | 2√2x − 1 | |
Mamy
g = 2x − 1
u =
√2x − 1 =
√g
z = ln(
√2x − 1) = ln(u)
p = cos(ln(
√2x − 1) = cos(z)
Teraz policzmy pochodne:
g' = 2
p' = −sin z = −sin z = −sin(ln(
√2x − 1))
Ostatecznie:
y' = p' * z' * u' * g'
29 maj 23:47
Dziadek Mróz:
A ja jeszcze inaczej to wezmę, zamiast od wewnątrz to od zewnątrz policzę
y = cos(ln(
√2x − 1)
y = cos(u) u = ln(v) v =
√z z = 2x − 1
y' = [cos(u)]' = −sin(u) * u' = (1) ...
| | 1 | |
u' = [ln(v)]' = |
| * v' = (2) ... |
| | v | |
| | 1 | |
v' = [√z]' = |
| * z' = (3) ... |
| | 2√z | |
z' = [2x − 1]' = 2
| | 1 | | 1 | |
... (3) = |
| * 2 = |
| |
| | 2√2x − 1 | | √2x − 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... (2) = |
| * |
| = |
| |
| | √2x − 1 | | √2x − 1 | | 2x − 1 | |
| | 1 | | sin(ln(√2x − 1)) | |
... (1) = −sin(ln(√2x − 1)) * |
| = − |
| |
| | 2x − 1 | | 2x − 1 | |
30 maj 08:13
pigor: ...,

czyli w jednym ciągu zapisu :
y = cos (ln√2x − 1) i x >
12, to pochodna
| | 1 | |
y'= −sin (ln√2x − 1)* (ln√2x − 1)'= −sin (ln√2x − 1)* |
| * (√2x−1)'= |
| | √2x−1 | |
| | 1 | | 1 | |
= −sin (ln√2x − 1)* |
| * |
| * (2x−1)'= |
| | √2x−1 | | 2(√2x−1) | |
| | 1 | | sin (ln√2x − 1) | |
= −sin (ln√2x − 1)* |
| *2= − |
| i x≠ 12 . ..  |
| | 2 (2x−1) | | 2x−1 | |
30 maj 09:49