macierze - układ równań POMOCY!!
bunia: Rozwiąż układ równań:
2x
1+3x
2−x
3+2x
4=5
−3x
1−2x
2+x
3+2x
4=4
−2x
1+3x
2+4x
3−x
4=1
−3x
1+4x
2+4x
3+3x
4=10
Prosze o pomoc
29 maj 19:06
29 maj 19:23
bunia: Problem w tym, ze nie moge uzywac Gaussa na kolokwium

i nie wiem, jak do tego podejsc.
29 maj 21:00
Krzysiek: a niby czemu nie możesz używać? przecież to jest podstawowa metoda chyba w gimnazjum się ją
uczy (metoda przeciwnych współczynników)
29 maj 21:06
bunia: Mój profesor jest zryty i nie pozwolił nam uzywac tej metody na kolokwium
29 maj 21:13
Krzysiek: a to za pomocą wyznaczników masz rozwiązać? bo jak nie to przecież nie musisz zamieniać tego
układu na macierz tylko 'normalnie' wyliczyć (czyli metoda Gaussa bez macierzy)
29 maj 21:15
bunia: z tego co mowil to z wyznacznikami...tylko gdy chce doprowadzic do 'wyzerowania' to sie gubię
wlasnie
29 maj 21:22
5-latek: No to masz jeszce dwie metody .Cramera i kroknera −Capellego
Mozesz 1 zastosowac bo masz 4 niewiadone i 4 rownania . jesli wyznacznik W nie bedzie rowny 0
to licz dalej .
29 maj 21:22
bunia: O, to spróbuje takim sposobem

Dzięki za podpowiedź
29 maj 21:25
Krzysiek: 5−latek a w jaki sposób liczysz korzystając z tw. Kroneckera−Capellego?

bunia to pokaż jak liczysz i można było od razu napisać,że trzeba skorzystać ze wzorów Cramera.
29 maj 21:25
5-latek: Krzysiek tej wlasnie jeszcze nie znam ale wiem ze taka jest
29 maj 21:31