Szereg geometryczny | Proszę o sprawdzenie
bratmatis: | 2+ √3 | | 2− √3 | |
| − 1 + |
| − ... |
| 2− √3 | | 2+ √3 | |
więc wpierw wyliczyłem
q:
| −1 | | −1 | |
| ⇒ |
| ⇒ |
| | | | (2+ √3)*( 2+ √3 ) | | |
| | | | ( 2− √3)*( 2+ √3) | |
| |
| −1 | | −1 | |
| ⇒ |
| ⇒ −7 + 4√3 ⇒ q |
| | 7+4√3 | |
|q| < 1 −> spełnione więc:
| | | | | |
S = |
| → |
| |
| | 1 − (−7 + 4√3) | | 8 − 4√3 | |
| | 6+4√3 | | 12+7√3 | |
→ |
| → |
| |
| | 8 − 4√3 | | 2 | |
29 maj 19:04
bratmatis: odswieżam
29 maj 19:25
bratmatis:
29 maj 19:38
Eta:
Po co? tyle "udziwnień"

a
1= 7+4
√3 , a
2= −1 , a
3= 7−4
√3
q=−7+4
√3 , |q|<1
| | a1 | | 7+4√3 | | 26+15√3 | |
S= |
| = |
| =......... = |
| |
| | 1−q | | 8−4√3 | | 4 | |
29 maj 20:02
Eta:
"odświeżam"
29 maj 20:21
bratmatis: czyli źle mi wyszlo?
29 maj 22:16
bratmatis: hmm
29 maj 22:51
Eta:
No to zobacz gdzie masz błąd:
| | | | 7+4√3 | |
S= |
| = |
| =...... |
| | 8−4√3 | | 8−4√3 | |
29 maj 22:55
bratmatis: Strasznie udziawniałem

dzięki
29 maj 23:37
Eta:
29 maj 23:50