Opis zadania w zdjęciu
Darek: Potrzebuje pilnie rozwiązanie do tego zadania, albo wskazówki. Proszę o pomoc!
zdjęcie:
http://scr.hu/1sbz/6mwmr
29 maj 18:55
kyrtap:
29 maj 18:56
kyrtap: wylicz przeciwprostokątną trójkąta ABC z tw. pitagorasa
29 maj 18:58
kyrtap: jeżeli wyliczysz będę dawał kolejne wskazówki
29 maj 18:58
kyrtap: Czekam
29 maj 19:03
Darek: przeciwprostokatna wynosi 15 .
29 maj 19:04
kyrtap: | | 1 | |
ok wyliczyłeś przeciwprostokątną teraz obliczy Pole ΔABC korzystając z wzoru P = |
| IABI * |
| | 2 | |
IACI
29 maj 19:12
Darek: Pole trójkąta wyszło = 54.
29 maj 19:15
kyrtap:

jeżeli masz pole i podstawę na którą pada wysokość, możemy teraz wyliczyć szukaną wysokość IADI
licząc to tak
29 maj 19:21
kyrtap: czekam na dł wysokości
29 maj 19:22
Darek: Nie za bardzo wiem jak to obliczyć,
| 1 | |
| * 15 * AD (czyli nasze h, którego nie znamy) |
| 2 | |
29 maj 19:29
Darek: Czy AD (h) wynosi 7,5 ?
29 maj 19:32
Darek: Trochę nieogarnalem , ale wyszło mi cos takiego:
54 = 1/2 * 15 * h
54 = 7,5 * h
h = 46,5
29 maj 19:36
Darek: Tzn., h= 7,2 .. cos nieogarniety jestem dzisiaj

Jak coś źle obliczyłem ( a pewnie tak
jest) to proszę poprawienie mnie
29 maj 19:38
kyrtap: 108 = 15 h / 15
h = 7,2
29 maj 19:39
kyrtap:

Teraz zrobię coś takiego
29 maj 19:41
5-latek: Przeciez wyliczone masz ile wynosi pole trojkata
to 54=0,5*15*AD i wylicz z tego AD
29 maj 19:41
29 maj 19:41
kyrtap: korzystając z własności dla trójkąta prostokątnego mamy że
h2 = (15−x)x
29 maj 19:41
Darek: Dziękuję za obliczenia i cierpliwość, jakieś dalsze wskazówki?
29 maj 19:42
kyrtap: no podałem
29 maj 19:43
Darek: Za późno odświeżyłem stronę
29 maj 19:43
Darek: Nie za bardzo wiem co mam zrobić z tym wzorem h2 = (15−x)
2 .. Proszę o wyrozumiałość jestem
dosyć kiepski w matmie
29 maj 19:50
kyrtap: wyznaczyć z niego x
29 maj 19:53
kyrtap: rozwiązując równanie kwadratowe
29 maj 19:53
5-latek: Zapoznaj sie z twierdzeniem ktore mowi czemu jest rowna wysokosc w trojkacie prostokatnym
opuszszona z wierzcholka kąta prostego na przeciwprostokątną
29 maj 19:53