29 maj 18:51
Mila:
Proporcja: ( z góry na dół)
x>0
2x*(x+2)=24 /:2
x*(x+2)=12
x
2+2x−12=0
dokończ
29 maj 20:04
Darek: delta = b2 − 4ac
delta = 4 − 4*1*(−12)
delta = 4−4*(−12) = 4+48=52
x1= −2−√52 / 2
x2= −2+√52 / 2
29 maj 20:12
Mila:
x
1<0 , zatem nie spełnia warunków zadania
x=−1+
√13
29 maj 20:15
Darek: Dziękuję za pomoc, a czy w x2 na pewno ma być podzielone wszystko przez 2 ?
29 maj 20:23
5-latek: A jak wygladaja wzory na miejsca zerowe funkcji kwadratowej ?
Przez co jest podzielic we wzorze ? Ile u nas wynosi a?
29 maj 20:29
5-latek: MOze ta pogoda tak na mnie dzisiaj dziala ale to ma byc podzielone przez2 bo
| | −2+2√13 | | 2(−1+√13) | |
x2= |
| = |
| =−1+√13 po skroceniu dwojek |
| | 2 | | 2 | |
29 maj 20:38
Darek: a= 1
x1=−b−√Δ /2a
x2=−b+√Δ /2a
29 maj 20:38
5-latek: Dobrze Darku napisales wzory i dobrze policzyles o 20:12 I teraz zobacz Δ=52 to
√Δ=
√52=
| | −2+2√13 | |
√4*13= √4*√13= 2√13 wiec teraz popatrz co napisala Mila x2= |
| = |
| | 2 | |
−1+
√13
Pokazalem CI dlaczego tak w poscie 20:38.
| | −2−2√13 | | 2(−1−√13) | |
Natomiast x1= |
| = |
| =−1−√13 (po skroceniu dwojek ata liczba |
| | 2 | | 2 | |
jest liczba ujemna (mniejsza od zera
Wiec nie spelnia ona warunkow zadania bo dlugosc odcinka nie moze byc liczba ujemna
29 maj 20:52
Darek: Dziękuję Wam za pomoc

Wszystko już rozumiem w tym zadaniu.
29 maj 20:53
5-latek: Na zdrowie
29 maj 20:56