Analiza matematyczna tw. Lagrange
Agnieszka: Hej, mam takie zadanie: sprawdz czy funkcja spelnia tw Lagrange na podanych przedziałach jesli
tak zapisz forme podana w twierdzeniu i wyznacz c.
f(x)= √x [1,4].
A wiec tak: sprawdziłam zalozenia twierdzenia i sa one spelnione, funkcja jest ciagla na tym
przedziale a co za tym idzie jest różniczkowalna. Podstawiam do wzoru z twierdzenia:
g(x)=f(x)− (f(b)−f(a))/(b−a)
po podstawienu...
g(x)= √x − (√4 − √1)/(4−1)
g(x)= √x − (2−1)/3
g(x)= √x − 1/3
i co dalej? na tym stoje. nie wiem jak sie zabrac do wyznaczania c.
29 maj 18:42
Godzio:
"a co za tym idzie" −− to zdanie jest nie prawdziwe

Ale akurat jest różniczkowalna.
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| , f'(c) = |
| |
| | 2√x | | 2√c | |
2
√c = 3
29 maj 18:45
Agnieszka: | | 1 | | 2 | |
Dzieki wielki  a powiedz mi prosze co zrobic jak by bylo ze |
| = |
| ? jak wtedy |
| | 2√x | | 3 | |
to rozgryzc?
29 maj 18:52
Godzio:
No zwykłe równanie (takie chyba się jeszcze w gimnazjum robi nie? )
29 maj 18:53
Agnieszka: Aaaaa no to juz wiem
29 maj 18:54