Funkcja homograficzna
Paweł: Mam takie zadanko z funkcji homograficznej.
y=−4x−7x+1
y= −4x−7x+1 = −4(x+1)−3x+1 = −4(x+1)x+1 − 3x+1 = −4 − 3x+1
Dobrze jest to zrobione?
29 maj 18:29
kyrtap: tak dobrze
29 maj 18:30
Paweł: Mam jeszcze takie pytanie dlaczego cyfra całkowita czasem jest z przodu a czasem z tyłu?
29 maj 18:33
kyrtap: | | 3 | |
to bez różnicy możesz to równie dobrze zapisać jako − |
| − 4 |
| | x+1 | |
29 maj 18:34
Paweł: a y bedzie liczony z y=3/x
29 maj 19:00
kyrtap: jeżeli przesuniesz asymptoty odpowiednio i odbijesz to względem osi x to może być
29 maj 19:02