pomocy
Kaśka_:
Wyznacz wartość parametru m, m∊R, dla których równanie:
a) sin x = m2−3 ma trzy rozwiązania w przedziale <0,2π>
b) lcos xl = m2−4(m+1) ma trzy rozwiązania w przedziale <−π,π>
c) sin x = m −2m ma cztery rozwiązania w przedziale (−π,2π)
29 maj 18:19
Godzio:

a) m
2 − 3 = 0 ⇒ m =
√3 lub m = −
√3
29 maj 18:37
Godzio:

b)
m
2 − 4(m + 1) = 1 ⇒ m
2 − 4m − 5 = 0 ⇒ (m − 5)(m + 1) = 0 ⇒ m = 5 lub m = −1
29 maj 18:39
Godzio:

b) wziąłem odruchowo przedział <0,2π>, ale identyczna prosta jest dla przedziału <−π,π>
c)
−1 < m
2 − 2m < 0
m
2 − 2m + 1 > 0 i m(m − 2) < 0
(m − 1)
2 > 0 i m(m − 2) < 0
m ≠ 1 i m ∊ (0,2)
Odp: m ∊ (0,1) U (1,2)
29 maj 18:42
ZKS:
Godzio widziałeś BF3 jest za darmo.
29 maj 18:44
Godzio:
Widziałem, ale co mi po tym skoro mam go
29 maj 18:54
Kaśka_: a taki
d) ltgx − 1l =m2−6m ma dwa rozwiązania w przedziale <0,π>
29 maj 19:06
Kaśka_: z tg jakoś nie rozumiem :x
29 maj 19:21
Godzio:
Narysuj sobie ten wykres to zrozumiesz
29 maj 19:22
Kaśka_: tgx→u=[1,0] tg x−1 → ltg x−1l
dobrze?
29 maj 19:26
Kaśka_: oj przesunięcie powinno być o u=[0,−1]
29 maj 19:28
Godzio:
Tak, a później odbijasz to co jest na dole, na górę.
29 maj 19:38
Kaśka_: dałam radę dzięki za wytłumaczenie
29 maj 19:44