Granica funkcji
Blue: Oblicz granicę
| | −x2+x−1 | | −x+1−1x | |
lim |
| = lim |
| |
| | 2x+1 | | 2+1x | |
x−>∞
| | −∞ | |
Podzieliłam przez x w najwyższej potędze z mianownika i wyszło takie coś , czyli |
| = |
| | 2 | |
−∞

Bo w odpowiedziach mam ∞, więc nie wiem , co robię źle... Ktoś wytłumaczy

29 maj 18:12
ICSP: −∞
29 maj 18:13
Blue: Na pewno

Czyżby w książce był błąd?
29 maj 18:19
ICSP: Wyślij zdjęcie przykładu z książki.
29 maj 18:19
Blue: a przepraszam, tam powinno być, że x−> −∞ Ale czy to coś zmienia
29 maj 18:23
Blue: Po co zdjęcie? wszystko masz przecież napisane
29 maj 18:23
Saizou :
zmienia dużo, bo
limx→−∞−x=∞
29 maj 18:24
ICSP: tak myślałem, że będzie x→ −∞ i właśnie po to było mi to zdjęcie.
29 maj 18:25
Blue: A wytłumaczycie, dlaczego tak jest
29 maj 18:27
29 maj 18:31
Saizou :
| | −x2+x−1 | | | | −∞+1−0 | |
limx→−∞ |
| = |
| = |
| =−∞ |
| | 2x+1 | | | | 2 | |
29 maj 18:36
Blue: czyli wynik to w końcu ∞ czy −∞

?
29 maj 18:52
Blue: 
?
29 maj 19:01
razor: ∞
29 maj 19:02
Saizou: a tak, zjadlem jeden mius xd
29 maj 19:27