KOMBINATORYKA
gosc: komisja ocenia szesciu kandydatow do wykonania pewnej pracy.
tylko trzech z nich zostanie wezwanych na rozmowe kwalifikacyjna. kolejnosc w jakiej zostana
wezwani, ma istotne znaczenie, bo pierwszy wezwany ma najwieksze szanse na zaangazowanie a to
dlatego, ze drugi kandydat bedzie wezwany tylkow w razie odrzucenia pierwszej kandydatury, a
trzeci − tylko w razie odrzucenia pierwszej i drugiej. ile jest mozliwych trójek kandydatów
wezwanych na rozmowę z uwzględnieniem kolejności
29 maj 17:42
gosc: proszę o pomoc
29 maj 17:42
Mariola : V36
29 maj 17:51
gosc: wyszło mi 180, dobrze? czy moze jednak 120?
29 maj 17:58
gosc: a co to oznacza Mariola

29 maj 17:59
kyrtap: ten zapis oznacza wariację bez powtórzeń 3 elementową z sześciu
29 maj 18:00
kyrtap: a masz odp przy tym zadaniu ?
29 maj 18:00
gosc: niestety nie mam
29 maj 18:04
gosc: bo ja to zrobilem 6 nad 3 razy 3 nad jeden i mnozone przez 3 wszystko
29 maj 18:05
Saizou :
ja bym to zrobił tak
6*5*4=
bo kolejność ma znaczenie
29 maj 18:08
gosc: a mógłbyś uzasadnić ?
29 maj 18:11
29 maj 18:13
Saizou :
bo
pierwszego kandydata możemy wybrać na 6 sposobów
drugiego na 5, bo nie może być ten co jest na jedynce
trzeciego na 4, bo ani ten co jest na jedynce i na dwójce
29 maj 18:15
gosc: dzieki bardzo!
29 maj 18:24
Saizou : ale nigdy nie lubiłem kombinatoryki, wiec może być źle
29 maj 18:25
kyrtap: innymi słowy mogłeś też zastosować to co podałem
| | 6! | |
V36 = |
| = 4* 5 * 6 = 120 |
| | 3! | |
29 maj 18:28
Saizou : ale po co wzorki
29 maj 18:30
kyrtap: aby było ciekawiej
29 maj 18:33