trygonometria
Wanda_: Wyznacz wartość parametru m, m∊R, dla których dane równanie z niewiadomą x ma rozwiązania:
1) l cosx l = −3m2−4m
2) sin2x−9 = m2 − 6m
29 maj 17:40
J:
1) 0 ≤ − 3m2 − 4m ≤ 1
29 maj 17:43
Mariola : −1≤ −3m2−4m ≤ 1
Po nałożeniu wartości bezwzględnej:
0 ≤ −3m2−4m ≤ 1
−3m2−4m ≥ 0 ⋀ −3m2−4m ≤ 1 ( rozwiąż to)
29 maj 17:47
J:
2) sin2x = m2 − 6m + 9 = (m − 3)2 , czyli Im − 3I ≤ 1
29 maj 17:47
Wanda_: ido tego doszłam

ale nie wiem co dalej
wyłączyłam −przed nawias
0≤−(3m
2+4m)≤1
i pomnożyłam przez (−1)
0≥3m
2+4m≥(−1)
29 maj 17:48
Mariola : sin2 x − 9= m2 − 6m
sin2 x = m2 − 6m + 9
−1 ≤ m2 − 6m + 9 ≤ 1
0 ≤ m2 − 6m + 9 ≤ 1 (po podniesieniu do kwadratu)
m2 − 6m + 9 ≥ 0 ⋀ m2 − 6m + 9≤1 (rozwiąż to)
29 maj 17:50
J:
1) Rozwiąż oddzielnie obydwie nierówności i znajdź częśc wspólną rozwiązań.
29 maj 17:52
ZKS:
Po podniesieniu do kwadratu a nic nie podniosłaś do kwadratu. Tak zapis raczej
nie ma racji bytu. Wiem o co chodzi ale taki zapis nie jest poprawny.
29 maj 17:53
kyrtap: ten co zapisała Mariola?
29 maj 17:53
ZKS:
Tak.
29 maj 17:57
kyrtap: Poprawny moim zdaniem tak w ogóle to ja go zapisałem
29 maj 17:57
kyrtap: a faktycznie jeszcze te m− ki muszę podnieść do kwadratu
29 maj 17:58
Wanda_: czyli jak w końcu bo się pogubiłam ;c
29 maj 17:59
kyrtap: −1 ≤ m2 − 6m + 9 ≤ 1
−1 ≤ (m −3)2 ≤ 1
0 ≤ (m−3) 4 ≤ 1
29 maj 18:02
kyrtap: ZKS teraz dobrze?
29 maj 18:02
J: Zrób jak Ci radziłem.... sin2x= (m − 3)2 i (m − 3)2 ≤ 1 czyli: I m − 3 I ≤ 1
29 maj 18:04
ZKS:
Źle. Masz zapis sin2(x) = m2 − 6m + 9 więc gdybyś zapisał
−1 ≤ m − 3 ≤ 1 i teraz podniósł do kwadratu nie miałbym zastrzeżeń, tylko po co taki zapis?
0 ≤ (m − 3)2 ≤ 1
Wystarczy napisać, że zbiór wartości funkcji sin2(x) to ZW = [0 ; 1] i rozwiązać trzeba
nierówność 0 ≤ m2 − 6m + 9 ≤ 1.
29 maj 18:06
Wanda_: wicie co ja już nie rozumiem z tego zupełnie nic
każdy pisze co innego :C
29 maj 18:08
kyrtap: a co ja zrobiłem wtedy na początku właśnie tak jak ty
29 maj 18:08
ZKS:
Gdzie to samo? Pisząc po podniesieniu do kwadratu nic nie robisz.
Twój zapis
−1 ≤ m2 − 6m + 9 ≤ 1
0 ≤ m2 − 6m + 9 ≤ 1 (po podniesieniu do kwadratu) a co tutaj podniosłeś do kwadratu?
29 maj 18:24
kyrtap: no tak rozumiem ale jeżeli podniosłem to wyrażenie z m do kwadratu i jest (m − 3) 4 to mi się
wydaje że jest poprawnie?
29 maj 18:37
ZKS:
Nie jest poprawne bo Ty masz równanie sin2(x) = m2 − 6m + 9.
29 maj 18:43
kyrtap: a faktycznie sory za pomyłkę i dzięki za rozjaśnienie tego
29 maj 18:46
ZKS:
Na zdrowie.
29 maj 18:48
kyrtap: ZKS
29 maj 18:48