Granica funkcji.
Blue: Oblicz granicę
| | 9 | |
a) lim(√x2+9−x) = lim (p{1+ |
| −1) = 0 |
| | x2 | |
x−> ∞
| | 1 | | √x+2+√x−2 | |
b) lim |
| = lim |
| = ∞ |
| | √x+2−√x−2 | | 4 | |
x−>∞
| | 1 | |
c) lim(√x2+1−x) = lim(√1+ |
| −1) = 0 |
| | x2 | |
x−>∞
Czy to jest dobrze

Wiem na pewno, że wyniki są dobre, bo tak jest w odpowiedziach, ale nie
wiem, czy mój sposób rozwiązywania jest dobry

Mogę tak dzielić pod pierwiastkiem i wgl?
29 maj 17:27
ICSP: a) x poszedł na spacer ?
b)

c) Tutaj również poszedł na spacerek ?
29 maj 17:31
J: Nie dzieliłeś , tylko wyłączałeś x
2 przed nawias .. i do tego źle:
| | 9 | | 1 | |
x2 + 9 − x = x2(1 + |
| − |
| ) |
| | x2 | | x | |
29 maj 17:33
ICSP: J √x2 + 9 = x *
√1 + 9/x2
Czyli wyłączył/a dobrze
29 maj 17:34
Blue: aaahaaa , czyli ja to mam wyłączać po prostu, ale to ma być pod pierwiastkiem to x tak

"
29 maj 17:36
Blue: a niee, przed pierwiastkiem, sorry
29 maj 17:37
J: Nie zwróciłem uwagi , że pod pierwiastkiem jest tylko: x
2 + 9 ...
29 maj 17:38
razor: 0*
∞ to symbol nieoznaczony, nie wolno tak dzielić przez x, trzeba to zrobić inaczej
29 maj 17:39
Blue: czyli jak to zrobić

? Bo już nic z tego nie rozumiem ;c
29 maj 17:41
ICSP: Identycznie jak przykład b.
29 maj 17:42
razor: | | a2−b2 | |
skorzystać z takiego "triku": a−b = |
| |
| | a+b | |
29 maj 17:42
Blue: czyli rozumiem , że 0 *∞ nie może być, więc....
29 maj 17:43
Blue: KUrcze, w książce nic nie było o takim "triku"...
29 maj 17:43
razor: Co to za książka?
29 maj 17:44
Blue: nowa era, nowa podstawa programowa...
29 maj 17:47
Blue: Czyli jesteście pewni, że to jedyny sposób na rozwiązanie tego

29 maj 17:47
razor: Można jeszcze z twierdzenia o dwóch funkcjach ale wątpię że miałeś to wprowadzone
29 maj 17:49
Blue: nie , nie ma chyba tego w tej książce, przynajmniej jak na razie

o trzech ciągach było
29 maj 17:50
razor: a nie przepraszam popaprało mi się
29 maj 17:53
Blue: | | 1 | |
ale to zgodnie z tym , co Ty piszesz to w c) wyjdzie lim |
| i co dalej  |
| | √x2+1+x | |
29 maj 17:53
razor: mianownik dąży do ∞ więc?
29 maj 17:55
Blue: 0 ....no tak
ale co Ci się popaprało
29 maj 17:56
razor: z tym twierdzeniem, tutaj się go nie stosuje
29 maj 17:58
Blue: Mam pytanko,mógłby ktoś z Was dać jakiś link, gdzie są wypisane wszystkie te "wyrażenia
nieoznaczone
29 maj 17:58
29 maj 17:59
Blue: Dziękuję Wam

jesteście naprawdę bardzo pomocni
29 maj 18:00