Promień i zakres zbieżności szeregu potęgowego
Blob: Witam , mam obliczyć promień i zakres zbieżności tego szeregu: ∑( n=1 , ∞) 1/n2+n * (x−2)n
, wychodzi mi granica = 0 . Nie wiem czy dobrze to robie ? Bo promień wyszedłby wtedy tez 0
?
29 maj 17:22
ICSP: lim sup n√|an| = 1
29 maj 17:26
Blob: No właśnie , ale jak to wyszło bo mi cały czas wychodzi 0...
29 maj 19:37
Krzysiek: to pokaż jak liczysz
29 maj 20:20
kate : ∑( n=1 , ∞) 1/n2+n * (x−2)n = lim n−>∞ √1/n2+n = 1/n+√n , n−> ∞ więc 1/∞ = 0
29 maj 20:23
Krzysiek: 
co to za zapis...
29 maj 20:29
ICSP:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim sup n√|an| = lim sup |
| = lim sup |
| = |
| = 1 |
| | n√n2 + n | | √n * n√n+1 | | 1*1 | |
29 maj 21:10