Wynik całkowania
Amasend: Proszę o wyjaśnienie mi dlaczego
wynikiem ∫ ( sinx cosx / √3 (sinx)2 − 7 (cosx)2 ) dx jest:
−14 √3 (sinx)2 − 7 (cosx)2
29 maj 17:08
J: Bo pochodna z rozwiązania jest funkcją podcałkową.
29 maj 17:09
amasend: Chodziło mi o sposób w jaki krok po kroku dojść do tego rozwiązania. To to ja wiem.
29 maj 22:46
ICSP: 3(sinx)2 − 7(cosx)2 = 3(sinx)2 − 7 + 7(sinx)2 = 10(sinx)2 − 7
t = 10(sinx)2 − 7
dt = 20sinxcosx dx
29 maj 22:48
amasend: Ok dziękuję za szybka odpowiedz, ale dlaczego tam jest −1/4? Nie wychodzi tak chyba że ja już
rozum straciłem...
29 maj 22:53
ZKS:
Policz całkę. ICSP Ci wszystko napisał.
29 maj 22:55
amasend: Nawet gdybym za t przyjął cały pierwiastek z mianownika to i tak by nic nie zmieniło.
29 maj 22:55
ICSP: Błąd w odpowiedzi
29 maj 22:58
ZKS:
Wystarczy policzyć pochodną tej odpowiedzi i zobaczysz czy dostaniesz funkcje podcałkową.
29 maj 23:00
amasend: Przepraszam ze tak niechlujnie napisze ale szybko musze pisac z komorki. Otoz podstawiam za te
i otrzymuje calke z (1/20) * (t(−1/2)) czyli (1/10)* t(1/2)...
29 maj 23:01
amasend: No wlasnie wydaje mi sie ze jest blad. Powinno byc 1/10
29 maj 23:01