ciąg
///: zbadaj monotoniczność ciągu
a1=−1 i an+1=2an n≥1
29 maj 16:51
ICSP: an = −2n−1
29 maj 16:53
///: a skąd taki wyraz an?
29 maj 16:54
ICSP: Ciąg geometryczny :
an = a1 * qn−1
zatem
an+1 = a1 * qn = a1 * q * qn−1 = (a1 * qn−1 * q = an * q
i to jest właśnie rekurencyjna definicja ciągu geometrycznego
u ciebie
a1 = −1
q = 2
29 maj 16:56
///: nie mieliśmy ciągu geometrycznego
29 maj 16:57
ICSP: Liczysz ciągi rekurencyjne i nie miałeś ciągu geometrycznego ?
Troszkę dziwna sprawa.
W takim razie wypisz kilka początkowych wyrazów ciągu i postaraj się zgadnąć jego wzór ogólny.
29 maj 17:01
J: To pozostaje Ci podstawiać po kolei liczby n i obserwować jak się ten ciąg zachowuje.
29 maj 17:01
///: ok tak zrobię
29 maj 17:02