kolejność całkowania
ola: jak zmienić kolejność całkowania?
| | y2 | |
∫dy( od −6 do 2) ∫f(x,y)dx (od |
| −1 do 2−y) |
| | 4 | |
prosze o pomoc
29 maj 16:23
Krzysiek:

i rozbij na sumę całek dla przedziałów:
x∊[−1,0] i x∊[0,8]
29 maj 16:35
ola: a czy y od −6 do 2 niczego nie ogranicza?
ta figura to to załe pod niebieskim nad czerwonym po lewej ?
29 maj 16:38
ola: czy ktoś by mógł to rozwiązać, bo nie umiem tego ogarnąć
29 maj 16:47
Krzysiek: y∊[−6,2] mówi nam o tym,że liczymy pole figury na tym przedziale ale przecież moglibyśmy liczyć
tylko pole np. dla y∊[−6,0].
29 maj 16:51
ola: aha. ok dzięki

bo dopiero zaczynam się uczyć i nie rozumiem
29 maj 16:57
mateusz: up.
próbuje przeanalizowac. i nie mogę pojąć schematu zmiany kolejności czy mógłby ktoś rozwiązać
to zadanie krok po kroku, to dla mnie istotne zagadnienei na jutrzejsze kolokwium. a sam nie
dam rady.
29 maj 19:26
Krzysiek: to rozpiszę dla x∊[0,8]
jak widać z rysunku kierując się zgodnie z osią 'y' (równolegle do osi y) w prawo
najpierw przecinamy krzywą o równaniu: x=y2/4−1 ale że całkujemy po 'y' szukamy funkcji y=f(x)
więc wyznaczasz 'y' z równania: x=y2/4−1
czyli: 4(x+1)=y2
y=+/−2√x+1
z rysunku widzisz,że 'y' przyjmuje wartości ujemny więc jest to funkcja y=−2√x+1
następnie 'idąc dalej' przecinasz funkcję x=2−y
czyli y=2−x
więc granice całkowania to y∊[−2√x+1,2−x] ,x∊[0,8]
dla x∊[−1,0] spróbuj Sam.
29 maj 20:25
mateusz: thx Krzysiek! bardzo pomogłeś
29 maj 21:31