Wyznacz wartości parametru m
frytka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 + mx + m − 1 = 0 ma dwa
pierwiastki takie, że suma ich kwadratów jest najmniejsza.
29 maj 16:16
J:
1) Δ > 0
2) Wzory Viete'a ..... powstanie funkcja: f(m)
3 ) Minimum funkcji: f(m)
29 maj 16:23
frytka: 1) wychodzi △=0 więc m1=m2= −2
Nie wiem co dalej zrobić mogę prosić o szersze rozwiązanie
Dzięki
29 maj 16:43
PW: Δ = m2 − 4•1•(m−1), to nie jest zero.
29 maj 16:44
J:
2) x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1*x2 = ......
29 maj 16:46