Narysuj wykres funkcji
Nika: Narysuj wykres funkcji f(x)=IxI−Ix+1I−1
oraz
a) oblicz f(x)=(√3−2)
b)narysuj wykres funkcji g(x)=f(IxI+2)
Hmm wykres narysowałam( przyrównałam wartości bezwzględna do zera policzyłam te trzy funkcje)
tylko nie jestem pewna czy dobrze. No i nie mam pojęcia jak zrobic resztę, w szczególności
podpunkt a). Będe wdzieczna za pomoc i wyjaśnienia.
29 maj 15:45
kyrtap: a) IxI−Ix+1I−1 = √3 − 2
29 maj 16:36
kyrtap: wiesz jak się rozwiązuje takie równanie?
29 maj 16:37
Nika: Raczej nie... Nie robiłam jeszcze takiego.. A wartości bezwzględne mnie przerażają..
29 maj 16:43
kyrtap: to jak mogłaś dostać takie zadanie?
29 maj 16:44
Nika: No właśnie, cała klasa zadaje sobie to pytanie...
Być moze nauczycielka napomknęła coś o tym, ale żadnych przykładów nie miałam i w tym tkwi
problem...
29 maj 16:45
kyrtap: Co z tego że zrobię to zadanie jak ty nie będziesz wiedziała o co w tym chodzi
29 maj 16:47
kyrtap: ale spróbuję pomóc
29 maj 16:47
Nika: No właśnie.. Hmm może zrozumiem jak zrobisz... Ale ciężko będzie ,a zadanie musze mieć...
Nw można zacząc od przerzucenia 1 na prawą strone , tak jak zwykle sie robi?
29 maj 16:48
kyrtap: masz równanie
IxI − Ix+1I − 1 = √3 − 2 − gdy jest takie równanie i poza wartością bezwzględną nie ma
żadnych x to korzystam z metody zwanej siatki znaków na czym to polega już piszę
29 maj 16:49
kyrtap: siatką znaków*
29 maj 16:49
kyrtap:

IxI − Ix+1I − 1 =
√3 − 2
x= 0 , x +1 = 0
x = −1
29 maj 16:55
Marcin:

Twój wykres, tak masz?
29 maj 16:57
kyrtap: te liczby które wyznaczyłem z pod wartości bezwzględnej zaznaczam na osi x − ów
pierwsza kolumna od dółu rozpatrzam x i tam gdzie jest 0 jeżeli za x podstawię każdą liczbę
mniejszą od 0 będę miał liczby ujemne dlatego są tam minusy a jeżeli za x podstawię liczby
większe od zera to będą to liczby dodatnie stąd są tam plusy
tak samo w drugiej kolumnie na górze rozpatrzam x+1 jeżeli podstawię liczby mniejsze od −1 to
będą minusy a jeżeli większe od −1 to będą to plusy
29 maj 16:59
kyrtap: rozumiesz to narazie całą operację?
29 maj 17:00
Nika: O matko.. Jestem w 100 % pewna,ze nie miałam czegoś takiego... Rozumiem,ze nie ma innego
sposobu na rozwiązanie? Jeśli nie to tym bardziej jestem zdziwiona ,ze daje nam to na
zadanie..
No nic. Bardzo dziękuje za wyjaśnienie.
29 maj 17:01
Marcin: Z wykresu widać, że rozwiązanie jest w przedziale (−1;0), bo √3−2≈−0,27
29 maj 17:01
kyrtap: przeanalizuj to i powiedz kiedy będę mógł rozwiązywać równanie
29 maj 17:01
Nika: Tak jak na razie rozumiem
29 maj 17:02
jakubs:
x∊(−
∞,−1)
−x+x+1−1=
√3−2
sprzeczność
x∊(<−1,0)
−x−x−2=
√3−2
−2x=
√3
x∊<0,+
∞)
x−x−1−1=
√3−2
√3=0
sprzeczność
29 maj 17:02
kyrtap: ale Marcin tam masz obliczyć a nie odczytać z wykresu
29 maj 17:02
Marcin: hehe, ja wiem, ale patrząc na wykres możesz sobie troszkę skrócić pracę
29 maj 17:03
Nika: Mhm. Wykres na szczeście miałam dobrze

Oki teraz biorę sie za równania ..
29 maj 17:06
kyrtap: zapisujemy równanie ( i zerkamy zarazem na to siatkę)
IxI − Ix+1I − 1 = √3 − 2
zaznaczyłem ci kreską czerwoną trzy przedziały dzięki którym będziemy rozwiązywać dane równanie
zatem:
Dla x ∊ (−∞,−1) ( w tym wypadku zmieniam to co jest pod wartością bezwzględną na wyrażenia
przeciwne ponieważ dla x i x+1 są minusy czyli:
− x − ( −x −1) = √3 − 2
−x +x + 1 = √3 − 2
1 = √3 − 2 ⇒ x∊∅ (czyli równanie jest sprzeczne)
Stąd x∊∅ ⋀ x ∊ (−∞,−1) ⇒ x∊∅
29 maj 17:07
kyrtap: rozumiesz to?
29 maj 17:08
Nika: Na szczęście tak.
29 maj 17:10
kyrtap: Mogę zapisywać dalej?
29 maj 17:10
Nika: Tak.
29 maj 17:10
kyrtap: ps : tam przy tym równaniu wyżej zgubiłem − 1 co nie zmienia faktu że równanie jest sprzeczne
29 maj 17:13
kyrtap: Dla x∊<−1 , 0) ( w tym wypadku x stojącego pod watością bezwzględną zmieniam na wyrażenie
przeciwne bo stoją minusy natomiast x+1 pozostawiam bez zmian bo stoją plusy wyżej) Zatem:
−x −(x+1) − 1 =
√3− 2
−x − x − 1 −1 =
√3 − 2
−2x =
√3 /: (−2)
| | √3 | |
Teraz to rozwiązanie spr z moim przedziałem, widzę że x = − |
| należy do przedziału |
| | 2 | |
<−1.0)
| | √3 | |
zatem mam pierwsze rozwiązanie x = − |
| |
| | 2 | |
29 maj 17:24
kyrtap: Jasne ? ( został nam ostatni przedział)
29 maj 17:24
Nika: Tak jasne.
29 maj 17:30
kyrtap: Ostatni przedział x∊<0, +
∞)
( w tym wypadku stojące pod wartością bezwzględną nie zmieniam na przeciwne ponieważ stoją tam
plusy) Zatem:
x − (x+1) − 1 =
√3 − 2
x − x − 1 − 1 =
√3 −2
0 =
√3 wyszło kolejny raz równanie sprzeczne zatem:
x∊∅ ⋀ x∊<0, +
∞) ⇒ x∊∅
Sumując wszystkie rozwiązania:
29 maj 17:35
kyrtap: stojące pod wartością bezwzględną wyrażenia *
29 maj 17:36
kyrtap: Zrozumiałaś chociaż troszkę moje zapisy?
29 maj 17:37
Nika: Tak tak. Baaardzo dziękuje !

W końcu coś czaje
29 maj 17:47
29 maj 17:54