Równanie różczniczkowe 2 rzędu : yy"=y'^2
Marta: Mam do zrobienia takie oto zadanie , lecz nie wiem jak się do niego w ogóle zabrać : Rozwiązać
równanie różniczkowe : yy"=y'2 . Wiem , że jest to równanie rzędu drugiego i rozwiązanie jest
postaci : y= C2eC1x
29 maj 15:29
J:
Robisz podstawienie : y' = v , wtedy y" = v'*v i sprowadzasz równanie do równania pierwszego
rzedu o rozdzielonych zmiennych:
| | v | | dv | | dy | |
yv"v= v2 ⇔ v' = |
| , czyli |
| = |
| ( zmienne rozdzielone ) |
| | y | | v | | y | |
29 maj 15:40
J:
| | dv | | dy | |
∫ |
| = ∫ |
| ⇒ lnIvI = lnIyI + lnIC1I ⇒ v =C1*y , pnieważ v = y' więc mamy: |
| | v | | y | |
| | dy | |
y'= C1*y ⇒ |
| = C1dx ⇒ lnIyI = C1x + lnIC2I ⇒ |
| | y | |
lnIyI = lne
C1x + lnIC
2I ⇒ lnIyI = ln(e
C1x*C
2) ⇒ y = C
2*e
C1x
29 maj 15:56
daras: co ładnie wyjaśnia Krysicki i Włodarski w Analizie w zadaniach, nic tylko otworzyć i poczytać
29 maj 16:15