zadanie z serii wykaż że
satya: mam takie zadanie:
Wykaż że jeżeli funkcja: g(x) = x2 + bx + c ma dwa miejsca zerowe i g(0)= −1, to jedno z
miejsc zerowych jest liczbą przeciwną do odwrotności drugiego miejsca zerowego.
g(0)= 0 + b*0 + c = −1 → c = −1
x2 =− 1x2
wiadomo także, że Δ>0,
tylko jak to wykazać?
5 lis 19:58
....: x
2=−
1x1
x
2*x
1=−1
zalozenie zaden z pierwiastkow nie moze byc zerem
5 lis 20:08
....: z wieta dalej oczywiscie zrob sam xD
5 lis 20:08
Eta:
Δ>0 => b
2 +4 >0 dla każdego b€R więc : miejsca zerowe są ≠0
oraz:
to x
1*x
2= −1 ze wzoru Viete
'a
x
1*x
2=
ca= c = −1
c. b. d. o.
5 lis 20:08