Ekstremum lokalne - pomoc przy znalezieniu błędu
Mateusz: Witam , mam problem z zadaniem , na policzenie ekstremum lokalnego funkcji : f(x,y)= x2 + y −
2lnxy . Dochodzę do liczenia wyznacznika i wszędzie wychodzi mi ten sam W(P1) = 8 ,
natomiast w wolframie wychodzi min{x2+y−2 log(x y)} = 3−log(4) at (x, y) = (1, 2) . Siedzę
nad tym i siedzę i nie mogę znaleźć błędu .
f(x,y)= x2 + y − 2lnxy
d/dx(x2 + y − 2lnxy )=2x− 2/x
d/dy(x2 + y − 2lnxy )=y − 2/y
potem x=1 v x=−1 ; y=√2 v y=√−2
Liczę drugą pochodną po y i x i wychodzi mi wyznacznik :
| 2+ 2/x2 0 |
| 0 1+2/y2 |
Podstawiając wszędzie wychodzi 8 ...
29 maj 14:57
J: Źle policzone pochodne cząstkowe.
29 maj 14:59
J: I jaki jest zapis ....2lnxy , czy 2ln(xy) ?
29 maj 15:03
J:
Jeśli zapis jest: .. 2lnx*y , to:
| | 2y | |
F'x = 2x − |
| , F'y = 1 − 2lnx |
| | x | |
29 maj 15:08
Mateusz: Tak jest zapis 2lnx*y , czyli pochodne źle . Dzięki !
29 maj 15:24