Wyznacz iloraz różnicowy
polly: Proszę o pomoc w zadaniu :
Wyznacz iloraz różnicowy fukncji f w punkcie x0
a) f(x)=4x4 −1
x0=2
29 maj 14:03
J:
| | f(x) − f(xo) | | 4x4 − 1 − (4*16 − 1) | | 4x4 − 64 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x − xo | | x − 2 | | x − 2 | |
29 maj 14:10
polly: Dzięki;
Robię drugi podpunkt :
B) f(x)= x
3 − 2x
x
0 =1
| | f(x) − f(xo) | | x3 − 2x +1 | |
|
| = |
| = da się to jakoś skrócić ? |
| | x−x0 | | x−1 | |
29 maj 14:27
J: Da się ..rozłóż licznik na czynniki.
29 maj 14:37
polly: Nie wychodzi mi
29 maj 14:44
: zastosuj tw bezou't.
| x3−2x+1 | | (x2+x−1)(x−1) | |
| = |
| |
| x−1 | | x−1 | |
29 maj 14:44
polly: Okej dziękuję
29 maj 14:47