symetria wzgedem prostej
KGB: Witam, prosze o wytlumaczenie od podstaw tego zadania: Znajdz wzor funkcji g symetrycznej
wzgeldem prostej y = x − 1do funkcji f, gdzie f(x) = x
2 − 4
To moje pierwsze zadanie tego typu, z checia przyjme wyjasnienie na innych ( prostszych )
przykladach, chyba ze ten wcale nie jest trudniejszy od innych
29 maj 12:08
wredulus_pospolitus:
1) Musisz (ale to musisz) zrobić rysunek i narysować te dwie funkcje
2) Zauważ, że funkcja f(x) ma z prostą dwa punkty wspólne (to ważna informacja)
3) Funkcja symetralna to będzie funkcja 'odwróconego' względem tej prostej y=x−1 (to tak jak
'robienie' funkcji z wartością bezwzględną −−− tylko tam 'odbijasz symetralnie' jedynie część
wykresu)
4) Tak więc wykresem g(x) także będzie parabola
5) Parabola ta będzie przecinała prostą y=x−1 w tych samych dwóch punktach co f(x) (punkt na
prostej nie poruszy się przy 'odbijaniu')
6) Musisz jeszcze wyznaczyć nową współrzędną jakiegokolwiek punktu funkcji g(x) ... proponuje
wyznaczyć współrzędne wierzchołka tej nowej paraboli
7) W tym celu −−− musisz obliczyć odległość wierzchołka paraboli f(x) od prostej y=x−1
(najlepiej od razu wyznacz prosta k prostopadłą do y=x−1 i przechodzącą przez ten wierzchołek
8) Na tej prostej k 'odkładasz' wyliczoną wartość z pkt 7 i masz juz współrzędne punktu
wierzchołka paraboli g(x)
9) mając współrzędne trzech punktów jesteś w stanie wyznaczyć wzór funkcji g(x)
koooniec opisu
29 maj 12:16
KGB: Dzieki wielkie

To teraz do pracy !
29 maj 12:22
J: Hmm ...? Obawiam się,że to nie rozwiąże problemu...

bez udziału programu komputerowego.
29 maj 12:23
J:

No i teraz rysujemy parabolę przechodząca przez te trzy punkty..
29 maj 12:29
KGB: x − 1 = x
2 − 4 => x
2 − x − 3 = 0 (1)
k: y = −x − 4
y = x − 1
y = −x − 4
2y = −5 => (x,y) = (−3/2 , −5/2 ) = S
S = (W + W' )/2 =? W' = ( −3 , −1 )
f'(x) = a(x−x
1)(x−x
2) => y' = a(x
2 − x − 3) − przepisalem sobie z (1), moge tak zrobic ?

f(−3) = −1
−1 = a ( 9+3−3) =9a
| | −1 | |
f(x) = |
| (x2 − x −3 ) ? |
| | 9 | |
29 maj 12:35
J: I teraz narysuj sobie obydwie parabole w jednym układzie współrzędnych oraz prostą: y = x − 1
29 maj 12:39
KGB: Ale ja potrzebuej tylko wzor, to ten wyzej wymieniony jest oK?
29 maj 12:40
J: Namawia Cię narysuj ... a zobaczysz, co dostaniesz.
29 maj 12:43
KGB: Jak rysuje, to nie za bardzo wychodzi parabola.
29 maj 12:49
KGB: Za 2/3 godz. po obiadku na nowo sie wezme, dzieki za pomoc.
29 maj 12:50
J: A no własnie ... szkoda było Twojej pracy i "wredulusa" , zobacz post:12:23
29 maj 12:51
pigor: .. , Znajdź wzór funkcji g
symetrycznej względem prostej y=x−1do funkcji f, gdzie f(x) = x2 − 4.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o ile się gdzieś nie walnąłem, to
g(x)= √x+1−3 − szukany wzór funkcji g.
30 maj 17:58
Bogdan:

f(x) = x
2 − 4, oś symetrii y = x − 1
Jeśli przesuniemy układ współrzędnych o wektor [0, −1], to otrzymamy nowy układ współrzędnych,
w którym f(x) przyjmie wzór h(x) = x
2 − 3, a oś symetrii wzór y = x.
Wyznaczenie w pierwotnym układzie współrzędnych wzoru funkcji symetrycznej do funkcji
f(x) = x
2 − 4 względem prostej y = x − 1 w nowym układzie współrzędnych z osią symetrii y = x
sprowadza się do wyznaczenia funkcji odwrotnej do h(x) = x
2 − 3.
Wyznaczamy funkcje odwrotne dla x∊(−
∞, 0> oraz dla x∊<0, +
∞).
Dla x∊(−
∞, 0>: y = x
2 − 3 ⇒ x
2 = y + 3 ⇒ x = −
√y + 3, h
−1(x) = −
√x + 3
Dla x∊<0, +
∞): y = x
2 − 3 ⇒ x
2 = y + 3 ⇒ x =
√y + 3, h
−1(x) =
√x + 3
Wracamy do pierwotnego układu współrzędnych podnosząc nowy układ o wektor [0, 1].
Otrzymujemy szukane wzory dla funkcji g(x):
g
1(x) = −
√x + 3 − 1 oraz g
2(x) =
√x + 3 − 1
30 maj 20:37
Mila:
Na pewno jest pomyłka, to ma być równanie krzywej .
30 maj 20:45
Mila:
Moja uwaga do wpisu Pigora.
30 maj 20:49