matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamości trygonometryczne
reddevil:
Sprawdź czy prawdziwa jest następująca tożsamość, podaj konieczne założenia:
tgα
= cos 2 α
tg2α−tgα
29 maj 10:38
ICSP:
Zał : tg2α ≠ tgα
tgα
sinα
cosα
L =
=
=
tg2α − tgα
2sinαcosα
sinα
−
cos
2
α − sin
2
α
cosα
sinα
cosα
=
=
2sinαcos
2
α − sinαcos
2
α + sin
3
α
cos2α * cosα
sinα
cos2α * cosα
=
*
= cos2α = P
cosα
sinα(cos
2
α + sin
2
α)
29 maj 10:46
reddevil:
Dziękuję
29 maj 10:51
J:
2tgα
Albo ... skorzystaj ze wzoru: tg2α =
1 − tg
2
α
29 maj 10:53